Route :  Ronse - Frankfurt - Mombasa - Frankfurt - Ronse
Een ware zondvloed de dag van ons vertrek . Op de autosnelwegen naar Frankfurt niks dan doffe ellende : een muur van regen , wolken opspattend water bij het inhalen en watergladheid, het hele traject lang. Dus opluchting dat we toch tijdig onze vlucht naar Mombasa haalden . Acht en een halfuur later landen we veilig op Moi International Airport in Mombasa. En wacht dacht je, het giet water ! Weinig hoopgevend als je al enkele weken regen achter de rug hebt in het grijze Belgie van deze zomer.
De weg naar Watamu , zo’n 100 km lang , lag er ook al verzopen bij . Regen viel met bakken uit de lucht , zelfs nadat we onze intrek hadden genomen in het Clubhotel. Pas in de late namiddag, één uur voor ze onderging, verscheen de zon en kreeg alles kleur en verdwenen ook de sombere gezichten van mijn reisgezellen Eddy en Joel. Regenseizoen ? Allicht wel maar daarna geen druppel regen meer gezien in Kenya !
Meer over het
Watamu Clubhotel en het gelijknamige nabijgelegen dorp lees je in het reisverslag Kilimanjaro Safari .
Deze keer opteren we voor een vierdaagse safari door Tsavo West, Amboseli en  Tsavo Oost.
’s Morgens om zeven uur vertrekken we richting Tsavo . Het gezelschap bestaat uit de driver, een pas gehuwd stel uit duitsland, een ouder koppel uit oostenrijk en Eddy, Joel en ikzelf. Tegen alle safari-regels in zijn de duitsers getooid in felle kleuren. Als dat het wild maar niet afschrikt ! Voor mij is het amper drie jaar geleden dat ik hier was maar ik zie nauwelijks herkenningspunten behalve de toegangspoort van het park. Toen was alles dor en verschroeid terwijl het nu veel kleurrijker oogt. We zijn ook een maand eerder en het regenseizoen is maar net afgelopen. De fameuze  rode olifanten van Tsavo zijn er nog steeds , maar flora is alles totaal anders dan toen. Dieren spotten is er evenwel niet gemakkelijker op geworden .Toch heb ik de indruk dat er meer diersoorten te zien zijn dan de vorige keer. Allicht meer voedsel en meer drinkwater . We volgen de Galana rivier tot bij Lugard’s Falls , een uitgelezen plek om krokodillen en nijlpaarden te observeren.
De gamedrive tot Voi  is lang maar verveelt geen ogenblik. Het aanbod is dan ook enorm: hele troepen olifanten, buffels en impala’s trekken onze aandachten laten zich gewillig benaderen. Boven op de heuvel in Voi Lodge krijgen we een lunch en is het vooral genieten van een uitzonderelijk mooi uitzicht over de natuurlijke drinkplaats. We zijn daar uiteraard niet alleen en tussen de kijklustigen een leerkracht uit Brakel, mij welbekend ! Van een toeval gesproken. Enkele ervaringen uitwisselen lukt nog net wij want moeten verder voor een nieuwe gamedrive door Tsavo West. Het landschap wordt als het ware nog aangenamer: meer groen, gras en struiken met de Chyullu Hills op de achtergrond. Ook Tsavo West staat bekend om zijn enorme olifantenkolonie. En die laten zich maar al te graag zien.  Laat in de namiddag bereiken we het eindpunt van een eerste safaridag: Kilaguni Lodge. Een pracht van een hotel gelegen nabij een , weliswaar , kunstmatige drinkplaats voor het wild. Kilaguni bezit een open restaurant met een groot terras van waaruit je dag en nacht de dieren kan observeren. Grandioos ! 
Bij het ontbijt is het even zoeken naar de Kilimanjaro. Die moet je normaal kunnen zien van hieruit. Helaas, in de verte hangt een mistige sluier met een vermoeden van , maar verder niks. Straks dan maar, denken we. De hoogste berg van Afrika, dat is de richting die we vandaag uitgaan. We rijden door een gebied waar de Masaibevolking nog altijd leeft volgens de oude tradities zoals de natuur die al altijd bepaald heeft. Stoppen doen we hier niet om dat de Masai dat niet zeer op prijs stellen. Af en toe durven ze zelfs de safaribusjes met stenen bekogelen om duidelijk te maken dat we er niet welkom zijn. Waarom , weet ik niet . Onze chauffeur-gids maakt er zich van af met een “ tomorrow you will see “ . Verder is de weg best aangenaam en afwisselend. Na een korte lunchstop bereiken we het Nationaal Park van Amboseli. Wisselend landschap alweer. Soms erg stofferig en dor rond het nagenoeg uitgedroogde Amboseli Lake. ( Amboseli betekent trouwens ‘ plaats van het water ‘ ). Ook hier een grote diversiteit aan wild maar met nog maar eens een  grote concentratie aan olifanten. De gamedrive duurt tot valavond als we aankomen in het Kilimanjaro Safari Camp
Hier geen omrastering of hek maar een open kamp waar het wild doorheen loopt. Spannend is dat ! Ook hier is het weer genieten van het landschap en het gadeslaan van het wild . Een minpunt : de Kilimanjaro laat zich niet zien. En zeggen dat hij zo vlakbij is hier. Slapen doen we in een houten bungalow . De savannegeluiden bij nacht zijn ronduit indrukwekkend in Amboseli . Zalig !
Vijf uur in de morgen worden we gewekt. Enkel tijd voor een kop warme thee en een  droog koekje en dan de erreinwagens in voor een matinale gamedrive. Voor zonsopgang staan we weer midden de savanne om te genieten van de zonsopgang.  Al die dieren , met pastelkleurige tinten onder de eerste zonnestralen . Gewoon schitterend !
Maar toch is er het besef dat we iets essentieels missen in het decor : de Kilimanjaro. Is dit wel Amboseli ? Bijzonder jammer voor mijn reisgenoten. Zij zullen het moeten stellen met een postkaart, begin ik te vrezen. We maken nog een ultieme gamedrive waarbij we zelfs het geluk hadden drie neushoorns ( van de vier die het reservaat rijk is ) te aanschouwen, dank zij  de behendigheid van onze driver en gids. Even later stuitten we bovendien op een jachtluipaard- met - jongen die een gazelle aan het verorberen waren. Een wreed maar enig mooi tafereel dat voor eeuwig in onze herinneringen gebeiteld zit. Na deze uiterst geslaagde rit keren we terug naar het kamp voor het ontbijt. Daarna zijn we vrij tot de middag om in het kamp vrij rond te lopen. Heel ver durft eigenlijk niemand te gaan.
Na de lunch verlaten we Amboseli en rijden we een stuk nabij de Tanzaniaanse grens. Op een moment houden we halt en inderdaad: even is boven het wolkendek de witte kap van de Kilimanjaro te zien. Dus toch, maar heel even dan, en enkel de kap. De vrienden zijn opgetogen maar ze weten echt niet wat ze missen ! Spijtig. Als compensatie bezoeken we dan toch een Masai nederzetting. Hier zijn we dus toch welkom.  En of , we worden er overmand door verkoopsters  van allerhande sierraden en speren . Money money !
Veel tijd om de tent en omgeving te verkennen krijgen we niet. Een terreinwagen staat reeds te draaien voor een eerste gamedrive bij valavond in Tsavo Oost. De verwachtingen liggen hoog maar het resultaat blijft eerder mager. De avond valt reeds en slechts enkele waterbokken en zebra’s laten zich opmerken. Het landschap is wel indrukwekkend mooi. Heuvelachtig en zeer dichtbegroeid . Bij onze terugkeer naar de campsite valt de nacht reeds. Na het diner is het verzamelen rond het kampvuur en aan de geimproviseerde bar .. Hier worden de souvenirs bovengehaald en de stoutste avonturen verteld .
Intussen geraken we andermaal overstelpt door allerhande geluiden. Het nachtelijke savanneleven eist weer zijn recht op. Gewapend met stok en petroleumlamp zoeken we uiteindelijk onze tenten op. Achteraan de tent is een ritssluiting die uitgeeft op een badkamer. Nou ja, een open plek onder een afdakje met een zeildoek er omheen . Iemand nog plassen ?
Hoe lawaaierig de savanne s’nachts ook is , zo indrukwekkend sereen is de stilte van de morgen. Eddy komt uit z’n tent gekropen en is ,
naar eigen zeggen bijna opgegeten van de muggen ! Ja, maar, die horvensters aan de tent dienen om dicht te houden, niet ? Een volgende keer beter.
Na een flink ontbijt staat de Roover reeds klaar voor een nieuwe tocht
Ook aan dit verblijf komt te vroeg een eind. Aan de overkant van de rivier staat het African Safari busje reeds te wachten voor de terugreis.
We moeten nog een eind tot de gate van Tsavo als plots iets mis is met de transmissie van onze safaribusje. Daar staan we dan op meer dan 40 km van de eerste post om 3 uur in de namiddag midden het wildpark.  De driver probeert te herstellen maar mist duidelijk enkele bouten en vijzen . Hier staan geen praatpalen, dus maar wachten en dicht bij de wagen blijven . Op een hondertal meter staan enkele  hyena’s ons aan te  gapen en wij hen. Een busje komt aangereden maar kan geen hulp bieden. Wel kunnen twee koppels met hen meerijden. We laten de duitsers en de oostenrijkers gaan en blijven achter met onze chauffeur. Hij schijnt het te waarderen. Na ongeveer een uur krijgen we dan toch nog hulp van een ranger, zodat we met de nodige vertraging toch verder konden naar ons hotel. Het werd een dolle rit naar Watamu waarbij onze driver al zijn rijkunst moest bovenhalen. Een geboren rallypiloot , geloof me . Met de nodige slippers en heen en weer slingerend ging het vervaarlijk vooruit. In het pikkedonker zag je af en toe dieren wegspringen. Nabij Watamu werd een man met fiets nog het decor ingereden ook. Zonder erg evenwel.
Omstreeks 22 uur kwamen we bij het hotel aan en werd ons nog een lekkere maaltijd geserveerd.

Crocodile Camp Safari was een feit.
Deze keer volgen we de Galana rivier stroomafwaarts. Kennelijk hebben we nu meer geluk want meteen geraken we omringd door een boeket giraffen zoals we er op twee safaris nog nooit hadden gezien. Van overal kwamen ze. Wel moet gezegd dat , na het regenseizoen, het hoge savannegras hier een uitgelezen pleisterplaats is voor de hoogsten onder de wilde dieren . Verderop moet de jeep door een modderpoel. Even moeten we er allemaal uit en helpen duwen. Gratis modderbad vaneigens.   Het kersverse bruidje, weer in opvallend kleurig tenue , zal zich haar wittebroodsweken wel anders voorgesteld hebben ! Ik betrap mezelf op een binnenpretje !
CROCODILE CAMP  SAFARI
KENIA1980
HOME
REIZEN
KAART
FOTO'S
VIDEO'S
LINKS
De weg terug loopt weer door Tsavo West en Oost tot aan de Galana rivier . Hier verlaten we ons safaribusje. De rivier moeten we over met een kleine Zodiac . Bangelijk moment als je op de oevers krokodillen ziet liggen in de zon. Aan de andere kant van de rivier de Crocodile Campsite . Hier overnachten we in een tentenkamp.
Op de weg terug zien we op de weg het uitgevreten karkas van een waterbok op amper één km van het kamp. De ranger wijst ons erop dat dit het werk van een leeuw moet zijn. En jawel, plots staat hij daar, zo vlakbij ! Neen, dat hadden we ons niet voorgesteld zo dicht bij dat tentenkamp !
naar de fotogalerij