voyage en Jamaique

Alles wat u moet weten voor uw reis naar Jamaica

Het zonnige eiland Jamaica presenteert zich aan elke reiziger als de verwezenlijking van een perfecte vakantiedroom, want de Caraïbische staat voldoet niet alleen aan de smaak van hen die in de voetsporen treden van Bob Marley en de Rastafari-cultuur.

  • Een imposant berg- en kustlandschap,
  • eindeloze zandstranden waar palmbomen wuiven in de wind,
  • romantische baaien,
  • transparante wateren die uitnodigen tot snorkelen,

zijn slechts enkele van de kenmerken die Jamaica tot een populaire bestemming maken. Oude piratenkastelen doen denken aan boekaniersfilms, terwijl de tropische flora en fauna van Jamaica de reiziger een gevoel van opwinding en ontdekking geven als hij door onbekende gebieden trekt.

In de kustplaatsen wedijveren goede restaurants met exotische lekkernijen en de benaderbaarheid van de Jamaicanen leidt tot vriendschappen die vaak de vakantiedagen overleven en leiden tot het plannen van de volgende reis naar Jamaica.

Wat te zien en te bezoeken in Jamaica?

Velen onder u denken bij het eiland Jamaica aan reggae, rum en mooie stranden. Dat mag dan waar zijn en dat is waar het in Jamaica om gaat, maar de eilandstaat heeft veel meer te bieden. Bijvoorbeeld, adembenemende landschappen die u kunt beleven op verbazingwekkende activiteiten en een werkelijk unieke cultuur. Jamaica kan een vakantie bieden die bij elk type vakantieganger past.

In de voetsporen van Bob Marley

reggae bob marleyIn Kingston, de bruisende hoofdstad van de staat, zullen cultuurliefhebbers in het Bob Marley Museum – gehuisvest in zijn voormalige opnamestudio aan Hope Road – en het Trench Town Culture Yard Museum een indrukwekkend inzicht vinden in de Rastafari cultuur en zijn volgelingen, die te herkennen zijn aan een indrukwekkende hoofdtooi.

Bij Ocho Rios ligt Nine Mile, de geboorteplaats en het graf van de legendarische Bob Marley, terwijl Runaway Bay bekend is om zijn druipsteen- en stalagmietgrotten, de Green Grotto Caves. Montego Bay dankt zijn reputatie aan het feit dat Christoffel Columbus in 1494 in de buurt van de huidige stad aan land ging.

De stranden

De noordkust van Jamaica biedt all-inclusive reizigers uitgebreide resorts en privéstranden in de plaatsen Ocho Rios, Runaway Bay en Montego Bay.

Reizigers die het authentieke Jamaica zoeken, vinden idyllische vissersdorpjes, ongerepte stranden, betoverende mangroves en een weelderige tropische vegetatie aan de zuid- en oostkust.

De bergen in het achterland

De Blue Mountains, in het dunbevolkte en zwaar beboste achterland van de oostkust, bieden actieve vakantiegangers de kans om lange bergwandelingen te maken. Onderweg naar de top van 2.256 meter kunt u een bezoek brengen aan de exclusieve Jamaicaanse Blue Mountain koffieplantage.

plage jamaique

Praktische aspecten van reizen naar Jamaica

Zo’n reis kan niet geïmproviseerd worden, in de volgende punten staat wat u beslist moet weten en plannen voordat u naar Jamaica vertrekt:

Is een reis naar Jamaica gevaarlijk?

Nee, maar u moet op de hoogte zijn van de problemen in Jamaica. Veel plaatselijke bewoners zijn arm. Blanken worden als rijk beschouwd. Op Jamaica moet u niet onnodig grote sommen geld bij u dragen en geen juwelen of kostbaarheden laten zien, want dat kan diefstal in de hand werken.

Er is over het algemeen geen risico voor de vakantiegangers. In Kingston, Montego Bay, Negril, Ocho Rios, Port Antonio en Runaway Bay is er speciaal opgeleide toeristenpolitie, herkenbaar aan hun witte uniformen, die op elk moment kan ingrijpen. Als u respect toont, zult u over het algemeen op dezelfde manier behandeld worden.

Een geldig paspoort hebben

U moet een paspoort hebben dat nog minstens zes maanden geldig is, en een vliegticket voor de terugreis. Over het algemeen moet u verwachten dat de toegang gemakkelijk is, maar het kan soms wat langer duren.

Valuta

In Jamaica kunt u zowel met Amerikaanse als met Jamaicaanse dollars betalen, waarbij €1 momenteel gelijk staat aan ongeveer 150 Jamaicaanse dollars. De wisselkoers is echter beter voor Amerikaanse dollars, dus u moet overwegen om rechtstreeks Amerikaanse dollars mee te nemen of ter plaatse in euro’s terugbetaald te krijgen. De voornaamste kredietkaarten worden bijna overal aanvaard.

Taal

Als u vloeiend school-Engels spreekt, zult u geen probleem hebben om u verstaanbaar te maken in Jamaica. Engels is de officiële taal, maar u zult ook Patois kunnen lezen en horen, een Jamaicaanse Creoolse taal.

Patois is de onofficiële taal van de Jamaicanen, die gekenmerkt wordt door vereenvoudiging en ritme van de spraak. “Ritme” wordt “riddim”, “Ik heb honger” wordt “ik heb honger” en de th wordt vervangen door een d. De anderen zijn dus niet “zij”, maar gewoon “dem”. Leer een beetje over het dialect voordat u naar Jamaica gaat.

In Jamaica begroet men elkaar door te knikken of de hand te schudden. Maar er zijn veel creatieve manieren om elkaar te begroeten.

Gezondheid en vaccinaties voor reizen naar Jamaica

Er zijn geen specifieke inentingen nodig voor Jamaica, maar u moet toch voorzichtig zijn. Veel voorkomende ziekten kunnen voorkomen als u naar Jamaica reist. Daartoe behoren zonnebrand, verkoudheid en maag- en darmziekten.

Muggen zijn bijzonder lastig. Deze beesten bijten vooral graag in de benen en de enkels. Helaas zijn deze nonchalante muggen dag en nacht actief en kunnen ze, in het ergste geval, een virus overbrengen.

T-shirts en broeken met lange mouwen, insectenwerend middel en ’s nachts een muskietennet kunnen helpen.

Een telefoongesprek vanuit Jamaica voeren

Voor uw mobiele telefoon kunt u het beste een 876 nummer voor Jamaica nemen. Koop een Jamaicaanse SIM kaart.

U kunt het in kleine winkeltjes kopen en het gebruiken om een taxi te bellen, Europa te bellen of gebeld te worden terwijl u op Jamaica reist. In Jamaica zijn mobiele telefoons heel gewoon en verbinding is mogelijk, zelfs in de meest afgelegen gebieden.

Wanneer moet u naar Jamaica gaan?

Er is niet echt een favoriet seizoen om in Jamaica te reizen. Het weer is het hele jaar door vrij constant en de temperaturen liggen gemiddeld tussen 27 en 30°C, wat zeer aangenaam is. U moet er echter rekening mee houden dat het regenseizoen van mei tot november loopt – omdat het in de tropen is, blijft dit meestal beperkt tot een flinke bui in de namiddag, voordat de regen weer verdwijnt. Het hoogseizoen op Jamaica is tussen december en april.

Hoe moet men zich met de plaatselijke bevolking gedragen?

Respect en goede manieren en u zult geen bijzondere problemen hebben.

Heb geduld

“Binnenkort komen” is een Jamaicaanse houding. De mensen genieten van het moment. Wat er gebeurd is of wat er zal gebeuren, is nu niet belangrijk. Er gebeuren dingen. Afspraken worden dus vaak als vrijblijvend gezien en soms verkeerd begrepen, wat natuurlijk leuk kan zijn als u de tijd en de juiste stemming hebt.

Met humor kunnen de toevallige en onverwachte gebeurtenissen die zich tijdens het reizen op Jamaica voordoen heel goed opgevangen worden.

Geduld is een deugd in Jamaica.

Glimlach

In Jamaica is er geen comfortzone of privacy op straat. Als “whity” zult u in Jamaica nooit onopgemerkt blijven. U wordt vaak benaderd, vaak uit nieuwsgierigheid, zonder kwade bedoelingen.

Jamaicanen zullen op u afkomen, misschien “shush” zeggen en met u willen praten. Veel plaatselijke bewoners hebben geen financiële zekerheid, elke dag begint met een nieuwe poging om wat geld te verdienen om van te leven.

Het beste advies is waarschijnlijk om te glimlachen. Als u gevraagd wordt te stoppen, loop dan door als u geen zin hebt om te praten. Als u stopt, ontstaat er altijd een kort of lang gesprek. Sommige gesprekken leiden tot prachtige ontdekkingen, andere niet. Zeg nee als u niets wilt en glimlach gewoon.

Als u foto’s wilt maken, vraag het dan van tevoren

Natuurlijk houden de Jamaicanen er ook niet van om op straat door vreemden gefotografeerd of gefilmd te worden. De meer scherpzinnige plaatselijke bewoners zullen proberen betaald te krijgen voor de foto.

Als algemene regel geldt dat u respect moet tonen en het van tevoren moet vragen of, beter nog, een vriendelijke, gedeelde situatie moet creëren en dan vriendelijke foto’s of selfies maken.

Kleine handelaren bevoordelen

Veel Jamaicanen zijn handelaars. Zo wordt het basisinkomen verstrekt. U kunt het beste fruit en groenten kopen bij mensen langs de weg of op de plaatselijke markt. Er is een grote verscheidenheid aan delicatessen te vinden.

De verkoop van handwerk draagt ook bij tot het inkomen van Jamaicaanse gezinnen. Houtsnijwerk, geweven tassen en alles wat van bamboe, palmbladeren en kokosvezels gemaakt is, is te koop op straat, bij kraampjes en op de Craft Market.

Jamaica heeft ook veel souvenirwinkels en chique winkelcentra. In Montego Bay en Kingston vindt u ook “Things Jamaican” winkeltjes die souvenirs verkopen.

Kruiden zijn een populair souvenir en een goede manier om aan uw Jamaicaanse vakantie te denken terwijl u thuis eet. U kunt de pittige jerk sauzen, die bij typische gegrilde gerechten horen, mee naar huis nemen.

Rondreizen in Jamaica

Voor u gaat, moet u weten dat u best een voorraad drinkwater bij de hand hebt

Voor ons is water uit de kraan drinken een vanzelfsprekendheid. In Jamaica daarentegen zijn er vaak wateronderbrekingen om verschillende redenen. De grote hotels hebben natuurlijk voorzorgsmaatregelen genomen door hun eigen watertanks te installeren.

Tijdens de periode van weinig regenval kan het water tijdens uw reis naar Jamaica uitvallen, afhankelijk van het gebied. Als op Jamaica de kraan plotseling droog staat, zult u beseffen dat water een kostbaar goed is.

De enige oplossing is te wachten en een paar flessen of een kan drinkwater bij de hand te houden voor onderweg.

epices jamaique

Hier zijn de vervoersmogelijkheden die u ter beschikking staan:

  • De “Route Taxis”, met hun rode nummerplaten, zijn als onze trams. Goedkoop, maar zonder vaste tussenstops. U moet ofwel van punt A naar punt B komen, of de chauffeur zeggen waar u onderweg wilt uitstappen. Zij dienen meestal voor het openbaar vervoer van de ene plaats naar de andere. Route taxi’s zijn vaak erg druk. U kunt Jamaica op authentieke wijze beleven, het laatste nieuws vernemen en naar de nieuwste reggaegeluiden luisteren.
  • Als u zich sneller wilt verplaatsen, neem dan een chartertaxi. Taxi’s met vergunning zijn erg duur. Er zijn echter talloze taxichauffeurs zonder vergunning. In de regel moet u altijd van tevoren over het taxitarief onderhandelen, anders kan de ritprijs ongelooflijk duur uitvallen. Daarom is het de moeite waard om passagiers te organiseren om aan de taxi deel te nemen. U kunt het beste een plaatselijke taxichauffeur inhuren die u vertrouwt voor meerdere ritten. Op die manier kunt u over het geheel genomen een betere prijs bedingen.
  • Jamaica op eigen houtje verkennen is geen probleem. U kunt een auto huren als u vindt dat u links kunt rijden. Als u het niet erg vindt om op de wegen van het eiland met overdreven chauffeurs te maken te hebben, kunt u het beste zelf een auto bezitten om de mooie verborgen plekjes van het land te bezoeken.
  • Binnenlandse vluchten zijn gemakkelijk. U kunt snel en veilig van de ene stad naar de andere in kleine vliegtuigjes of helikopters, terwijl u geniet van prachtige uitzichten. U zult echter een ruimer reisbudget nodig hebben, waardoor u meer kunt uitgeven.

Een laatste tip voor uw vakantie op Jamaica

Geniet van uw vakantie op Jamaica, ook al gaat het niet zoals gepland. Vaak zijn het de spontane en onvoorspelbare dingen en ontmoetingen die het leuk maken en in uw geheugen blijven hangen.