tanzania

Een reis naar Tanzania organiseren

Voor veel reizigers staat Tanzania bovenaan de lijst van te bezoeken landen. Weinig safaribestemmingen beloven zo’n rijkdom aan wilde dieren en landschapsdiversiteit als Tanzania.

Tanzania

tanzania
tanzania

Tanzania is een Afrikaans land met veel bezienswaardigheden. De reismogelijkheden variëren van avonturen op de Kilimanjaro, tot safari’s en de zandstranden van Tanzania

Wilde dieren bekijken op safari, van de zon genieten op paradijselijke stranden of wandelen door berglandschappen? Dit alles kan gemakkelijk gecombineerd worden op een reis naar Tanzania.

Bekende plaatsen zoals het prachtige specerijeneiland Zanzibar of het Serengeti National Park en de Ngorongorokrater, waar fascinerende wilde dieren in prachtige landschappen leven, trekken veel reizigers naar het zesde grootste land van Afrika. Of het nu gaat om kuddes zebra’s, gnoes, olifanten of andere dieren, safari’s door de natuurlijke rijkdom van de Indische Oceaan zijn een hoogtepunt van uw Tanzania-vakantie.

Behalve de fascinerende en gevarieerde natuur is er nog veel meer te ontdekken, niet in de laatste plaats de hartelijkheid van de bevolking, die een reis naar dit Oost-Afrikaanse land tot een buitengewone ervaring maakt. Bezoek Tanzania en ontdek de wereld van de dieren op safari, wandel over de kraters en bergtoppen van de nationale parken en ontspan op de witte zandstranden.

De plaatselijke bevolking

Al duizenden jaren hebben de meest uiteenlopende etnische groepen zich in Tanzania gevestigd, met als resultaat een multi-etnische staat. Zij hebben niet alleen de cultuur, maar ook de geschiedenis van het land gevormd. Vandaag telt het land meer dan 120 verschillende etnische groepen. De vele verschillende talen die het dagelijks leven kenmerken, zijn al even gevarieerd. Het Swahili is nu de officiële taal. Het wordt veel gesproken, niet alleen in Tanzania, maar in heel Oost-Afrika. Met de ontwikkeling van het toerisme is de laatste jaren ook het Engels geïntroduceerd. Veel ambtenaren en jongeren spreken vloeiend Engels, waardoor het meestal mogelijk is zonder problemen te communiceren tijdens een verblijf.

Bezoekers worden hartelijk ontvangen door de plaatselijke bevolking, zowel binnen als buiten de natuurreservaten. Gastvrijheid is bijna een handelsmerk van Tanzania geworden.

Op verkenning in Tanzania

Veel reizigers bezoeken de nationale parken van Tanzania, want de adembenemende natuurlandschappen van savannen, regenwouden, stranden en bergen herbergen ongeëvenaarde wilde dieren.

De natuur heeft in Tanzania voor veel bezienswaardigheden gezorgd. Zo strekt de Serengeti zich bijvoorbeeld uit over een deel van het land. Het Natronmeer is ook een van de bekendste bezienswaardigheden. Op het eerste gezicht wordt u getroffen door zijn giftige kleur. Miljoenen flamingo’s hebben de laatste jaren van Lake Natron hun thuis gemaakt en markeren het landschap als geen ander. Ten oosten van Tanzania ligt het specerijeneiland Zanzibar.

zanzibar

De naam van het eiland is altijd een bron van inspiratie geweest voor veel verschillende dromen. Zanzibar is voor de toeristen in het land een niet te missen bestemming geworden.

Ook vandaag nog presenteert Tanzania zijn bezoekers enorme regenwouden die tot op de dag van vandaag hun authenticiteit hebben behouden. De flora is al even indrukwekkend als de fauna van het land.

Wat te zien tijdens een vakantie in Tanzania:

 • Lake Manyara National Park: “Het mooiste wat ik ooit in Afrika gezien heb”, zo beschreef Hemingway dit nationale park, dat weliswaar een van de kleinste van Tanzania is, maar dat een verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen en habitats biedt aan ontelbare dieren. De beroemde “Big Five” – leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels – maken hier ook hun thuis.
 • Regenwoudpad: Op het pad door het vrijwel ongerepte regenwoud zult u onder andere knobbelapen en groene apen tegenkomen die tussen de eeuwenoude ficusbomen dartelen. Onderweg kunt u de Meru bevolking ontmoeten en het vroegere huis van professor Grzimek bezoeken.
 • De mythe van de Serengeti: dit is het oudste en waarschijnlijk bekendste beschermde gebied in het noordoosten van Tanzania, mede dankzij het belangrijke onderzoek van Michael Grzimek. Het nationale park, dat sinds 1951 bestaat, is het hart van een enorm grensoverschrijdend ecosysteem waar elk jaar de grootste dierenmigratie plaatsvindt.
 • Arusha National Park Walking Stop: Game drives zijn gebruikelijk, maar in Arusha National Park is het ook mogelijk om de dieren te voet te benaderen.
  Gelegen tussen de twee hoogste toppen van Tanzania, Mount Meru en Kilimanjaro, biedt het nationale park ook een prachtig landschap.
  kilimanjaro

  kilimanjaro
  kilimanjaro
 • Zanzibar Spice Tour: Dit is een zintuiglijke ervaring en een must in Zanzibar. Het tropische eiland zit vol met exotische kruiden die erop wachten dat u ze uitprobeert.

Ga op safari in Tanzania

Op safari gaan in de nationale parken van Tanzania is voor velen een droom. U droomt er ook van de Big Five en alle andere wilde dieren te zien.

In principe biedt Tanzania de garantie op een groot aantal wilde dieren, als u de juiste nationale parken kiest. U hebt echter wel het nodige budget nodig en, in de meeste parken, een chauffeur-gids.

Op een sfari in Tanzania bent u er bijna zeker van dat u het grote wild van Tanzania te zien krijgt:

 • Cheetahs,
 • luipaarden,
 • leeuwen,lion
 • giraffen,
 • zebra’s,
 • gnoe,
 • olifanten,
 • nijlpaarden,
 • neushoorns,
 • krokodillen,
 • hyena’s,
 • gazellen,
 • gieren,
 • arenden,
 • apen,
 • wrattenzwijnen,
 • de kleurrijkste vogels,
 • jakhalzen,
 • pelikanen,
 • flamingo’s.

 

Een ander groot voordeel van Tanzania is dat de belangrijkste wildparken betrekkelijk dicht bij elkaar liggen. Zo grenst bijvoorbeeld de beroemde Serengeti direct aan de dierrijke Ngorongoro. Hier vindt de grote trek plaats. Tijdens deze trek trekken grote kuddes naar het naburige park om daar tijdens het regenseizoen te grazen op de weelderige graslanden.

safari
safari

Bovendien zijn het Tarangire Park en Lake Manyara niet ver weg. Vanuit Arusha is de reis per jeep betrekkelijk snel, en het is heel gemakkelijk om alle parken te combineren.

Het is de moeite waard om een verrekijker mee te nemen. Als een luipaard in een boom zit, of cheeta’s zich in het gras verstoppen, is het vaak moeilijk ze met het blote oog te zien. U hebt een duidelijk voordeel als u een goede verrekijker hebt.

Praktische informatie voor een bezoek aan Tanzania

Weten en begrijpen hoe een exotisch land werkt is een must voordat u erheen reist. Hieronder vindt u wat essentiële praktische informatie:

Het klimaat van Tanzania

Tanzania heeft een tropisch klimaat. De extreme temperaturen en de hoge vochtigheid stellen hoge eisen aan het lichaam. Tanzania ligt dicht bij de evenaar. De temperaturen zijn het hele jaar door warm tot heet. Het verloop van de dag kan verdeeld worden in 12 uur nacht en 12 uur dag. De kuststreken en de eilanden zijn over het algemeen warm, wat ze een tropisch karakter geeft. De gemiddelde temperaturen liggen tussen 25 en 35 graden Celsius. De luchtvochtigheid is zeer hoog.

De grootste temperatuurschommelingen vinden we op het centrale plateau. Op een hoogte van ongeveer 1200 meter worden de weken overheerst door zeer droge en hete dagen. Meestal bereiken de thermometers 35 graden Celsius, wat het moeilijk maakt om experimenten en activiteiten te plannen. De nachten daarentegen zijn koeler.

Neem ook warmere kleren mee, want de nachten in Tanzania zijn betrekkelijk koel. Zij hadden gelijk. Het is ’s avonds erg koel, vooral in het Ngorongoro Nationaal Park.

Wanneer is de beste tijd om op vakantie te gaan in Tanzania?

De beste tijd om Tanzania te bezoeken is van juni tot september. De vochtigheid daalt tot een zeer draaglijk peil. De temperaturen koelen ook ’s nachts af en komen gewoonlijk niet boven de 20 graden Celsius uit. Aan de kust worden de hoogste temperaturen bereikt van oktober tot februari.

Wegens de regionale klimaatverschillen is het niet mogelijk een beste tijd voor een reis naar Tanzania vast te stellen.

Gezondheid tijdens uw reis naar Tanzania

Er zijn momenteel geen specifieke inentingen nodig om Tanzania vanuit Europa binnen te komen.

Voor Tanzania wordt malariaprofylaxe sterk aanbevolen. Er zijn verschillende geneesmiddelen op recept verkrijgbaar voor malariaprofylaxe. De keuze en de persoonlijke aanpassing, alsmede de bijwerkingen of onverenigbaarheden met andere geneesmiddelen moeten worden besproken met een arts die gespecialiseerd is in tropische ziekten of reizen, voordat het geneesmiddel wordt ingenomen. Wegens het risico van besmetting door muggen wordt de reizigers aangeraden lichtgekleurde kleding te dragen die het lichaam bedekt, de hele dag door insecticide op blootgestelde lichaamsdelen aan te brengen en onder een muskietennet te slapen.

In Tanzania is HIV/AIDS een wijdverbreide immunodeficiëntieziekte. Hoewel er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt op het gebied van nieuwe infecties, moeten de gebruikelijke beschermende maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld bij open wonden.

Reisgeneeskunde

Aangezien er ter plaatse maar beperkte mogelijkheden zijn, is het raadzaam voldoende medicijnen te nemen (bv. maag-darmpreparaten). Het is raadzaam een particuliere ziektekostenverzekering met repatriëringdekking af te sluiten.

De zon is erg sterk in Tanzania. Het is belangrijk dat u zich voldoende tegen de zon beschermt, vooral tijdens de eerste dagen van uw reis. Neem daarom voldoende zonnecrème mee.

De gesproken talen in Tanzania

Tanzania is een meertalig land met 126 actief gesproken talen. Ongeveer 90% van de inwoners spreekt Bantoetalen. Het Swahili, door de plaatselijke bevolking vaak Kiswahili genoemd, is de nationale taal van het land en wordt gebruikt voor alle officiële zaken. Engels wordt gebruikt in de omgang met toeristen en andere internationale bezoekers.

Elektrische spanning in Tanzania

De elektrische spanning in Tanzania is 230V. De stopcontacten in het land kunnen verschillen, over het algemeen wordt het Engelse systeem gebruikt. Het is daarom aan te bevelen een multi-adapter te hebben.

In het hele land, ook op het vasteland, moet u rekening houden met occasionele onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening, want die is niet altijd beschikbaar. Een kleine zaklamp is dus handig voor de avonden.

Munteenheid en betalingen in Tanzania

De nationale munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS). U neemt best een kredietkaart mee, want geld afhalen uit geldautomaten met een Maestro kaart is slechts in zeldzame gevallen mogelijk. Met een kredietkaart kunt u gemakkelijk geld afhalen bij bijna alle geldautomaten, betalen bij grote hotels, touroperators en sommige winkels in grote steden, en verzekerd zijn in geval van schade. VISA en Master Card zijn de meest geaccepteerde creditcards.

In plattelandsgebieden is het vaak onmogelijk om met een kredietkaart te betalen. Het is dus raadzaam om contant geld mee te nemen om u tegen elke eventualiteit te beschermen.

Eten en drinken tijdens een reis in Tanzania

In een groot deel van Tanzania zijn bananen een van de voornaamste voedingsmiddelen. U zult verbaasd zijn over het aantal verschillende manieren waarop bananen bereid kunnen worden – u kunt kiezen uit gebakken, gegrild, gebraden of geroosterd.

Aan de kust is rijst een van de voornaamste voedingsmiddelen. Bovendien is de streek rijk aan specerijen zoals kruidnagel, kaneel of peper, en die worden met rijst gebruikt in een gerecht dat pilau heet. De hoofdgerechten zijn vaak stoofschotels van vlees en groenten die in de streek beschikbaar zijn, maar die de meeste huishoudens zelf verbouwen. In Tanzania is eten een gezamenlijk gebeuren, vaak met de hand genomen uit een gemeenschappelijke kom. Gebruik nooit uw linkerhand, want die wordt als onrein beschouwd.

Langs de kust en op de eilanden eet men ook veel vis, vers gevangen. Het eten is altijd goed gekruid, want op de eilanden en aan de kust zijn veel specerijenplantages. Zanzibar is vooral bekend om zijn kruidnagel, kaneel en vanille. Tanzania telt meer dan 90.000 mensen van Indische afkomst en hun invloed is merkbaar in de keuken; curry wordt door alle bevolkingsgroepen graag en royaal gebruikt. Kitumbua, een geroosterd brood dat in heel Oost-Afrika als snack wordt gebruikt, is ook erg populair.

Mineraalwater is overal verkrijgbaar. Kraanwater mag alleen worden gedronken als het van tevoren gekookt of gefilterd is.

Veiligheid in Tanzania

Tanzania wordt als betrekkelijk veilig beschouwd. De politieke situatie is over het algemeen stabiel. Toch willen wij uw aandacht vestigen op een paar punten:

Om u tijdens uw reis te beschermen, is het raadzaam de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en bijvoorbeeld ’s nachts niet alleen in verlaten steegjes te lopen.
Het is sterk aan te bevelen alleen geregistreerde taxi’s te gebruiken en nooit in te gaan op aanbiedingen van hulp, zoals carpooling.
Draag uw waardevolle spullen dicht bij u of leg ze veilig in de hotelkluis.
Als u naar markten, busstations of andere drukke plaatsen gaat, pas dan op voor zakkenrollers.
Neem een fotokopie van uw paspoort en van uw belangrijkste documenten mee. Zo kunt u ze gemakkelijker vervangen als u uw reisdocumenten verliest. Bewaar deze fotokopieën apart van de originelen in uw bagage.