bolivie

Een reis naar Bolivia organiseren

Bolivia wordt terecht beschouwd als het juweel van Zuid-Amerika. Rijk aan traditie en natuurwonderen.

Bolivia is een van de weinige landen in de wereld die opvallen door zijn ongerepte natuur en zijn bevolking die in een rauwe staat leeft. Dat maakt een reis naar Zuid-Amerika bijzonder aantrekkelijk.

Bijzonderheden van Bolivia

bolivieBoliviaBolivia ligt in het hart van Zuid-Amerika, in het midden van het continent. Het wordt in het noorden en oosten begrensd door Brazilië, in het zuiden door Paraguay en Argentinië. In het westen wordt het begrensd door Chili en Peru. Het is dan ook een van de weinige landen in Zuid-Amerika zonder kustlijn, doorkruist door het Andesgebergte en gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan hoogten. Bolivia ligt op het zuidelijk halfrond. Het tijdsverschil met Europa is zes uur in zomertijd. In de winter is het tijdsverschil vijf uur.

Bolivia is adembenemend! IJsreuzen, regenwouden, dorre woestijnen en boeiende plaatsen met een rijke cultuur die teruggaat tot de tijd van de Inca’s. De verscheidenheid van Bolivia is zodanig dat natuurliefhebbers, avonturiers, rugzaktoeristen en educatieve reizigers iets van hun gading zullen vinden.

Bezienswaardigheden in Bolivia

Of u nu een trektocht door de Andes maakt, de koloniale gebouwen van Sucre bewondert of de markten van La Paz bezoekt, de gastvrijheid en culturele authenticiteit van Bolivia zijn indrukwekkend. Het Titicacameer, de zoutwoestijn van Uyuni en de rode Laguna Colorada zijn bijzondere hoogtepunten. Dompel u onder in de cultuur van het land, geniet van de plaatselijke keuken en bewonder de natuurspektakels.

Bolivia heeft een veelheid aan kleine natuurspektakels te bieden, waarvan er vele nog grotendeels onbezocht zijn. Hier willen wij u twee hoogtepunten van het land voorstellen die absoluut en terecht hoog aangeschreven staan:

Salar de Uyuni, de grootste zoutwoestijn ter wereld

Als u de grootste zoutwoestijn ter wereld wilt bezoeken, hebt u absoluut een zonnebril en zonnecrème nodig. De Salar de Uyuni is een droog zoutmeer met een oppervlakte van 12.000 vierkante kilometer. Het zout wordt geschat op ongeveer 10 miljard ton. Daarvan worden er jaarlijks ongeveer 25.000 gewonnen.

Salar Uyuni
Salar Uyuni

In het droge seizoen kunt u een stralend witte zoutwoestijn verkennen. Tijdens het regenseizoen wordt de indrukwekkende zoutwoestijn helemaal omgetoverd tot een glinsterend oppervlak. Het is een unieke ervaring. In de zoutwoestijn is er een klein eilandje met ontelbare cactussen.

De Salar de Uyuni is bijzonder aantrekkelijk bij zonsopgang en zonsondergang. Als de hemel helder is, benemen de sterrenbeelden u de adem in 100% zuivere lucht. U kunt de uitgestrektheid van Uyuni het beste per auto met een gids verkennen. Toeristen maken graag foto’s met optische illusies van grootteverhoudingen.

Titicaca

Het diepblauwe Titicacameer is niet beperkt tot Bolivia, maar strekt zich uit tot ver in Peru. Het is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Een meer, gelegen op 3810 meter boven de zeespiegel, midden in de Andes. Met een oppervlakte van 8.300 km2 is het het op één na grootste meer van heel Zuid-Amerika.

Het Titicacameer wordt doorkruist door de grens met Peru. Ongeveer 46% van het meer is toegewezen aan de Boliviaanse kant. Een bezoek aan het Titicacameer is een must op een rondreis door Bolivia, vooral het kleurrijke Isla del Sol. Het vertrekpunt voor veel boottochten op het Titicacameer is het bedevaartsoord Copacabana.

lake-titicaca

Nationale parken

Bolivia heeft een groot aantal nationale parken:

Het meest door toeristen bezochte nationale park in Bolivia is het Reserva Nacional de Fauna Adnina Eduardo Abaroa. Het strekt zich uit over meer dan 7.000 vierkante kilometer en het grootste deel ervan ligt op een gemiddelde hoogte van 4.000 meter boven de zeespiegel in het zuidwesten van Bolivia. Toeristen kunnen een uniek natuurwonder ontdekken in de Laguna Colorada, een ondiep zoutmeer dat fascineert door zijn roze kleur. De kleur wordt nog rozer wanneer groepen van duizenden flamingo’s met hun vleugels spreidend door het water zwerven.

Het Sajama Nationaal Park, hoog in de Andes op de grens met Chili, met zijn stomende vulkanen en soortenrijke hooggebergteflora, en het Eduardo Avoaroa Andean National Wildlife Reserve, met zijn warmwaterbronnen, vulkanen en de Laguna Colorada, bekend om zijn intens rode kleur en thuishaven van ontelbare flamingo’s, evenals de Laguna Verde en Laguna Blanca. Trekking door de Andes is ook een fascinerende ervaring in deze Andesstaat. Het Madidi National Park, gelegen in het regenwoud van het land, is een andere bestemming die u niet mag missen.

Om het Madidi Nationaal Park te bezoeken en te genieten van buitensporten zoals trektochten en mountainbiken, is het aan te bevelen in het droge seizoen te gaan.

De ruïnestad Tiahuanaco

Op slechts enkele kilometers van het Titicacameer, 16 kilometer naar het zuiden, ligt de bakermat van de Boliviaanse geschiedenis op de Altiplano. Het is de indrukwekkende site van Tiahuanaco, gelegen in het hart van de Boliviaanse Altiplano. De belangrijkste plaats van de pre-Inca cultuur is ongetwijfeld de “Zonnepoort”, een stenen poort van meer dan drie meter hoog met een rijk versierd stenen fries.

Vallei van de Maan

De Vallei van de Maan is een vreemde plaats. Het bestaat uit duizenden sierlijke rotsen, spleten, aardheuvels en kraterachtige rotsformaties in grijze, bruine en beige kleuren. Als geheel lijkt de verscheidenheid van vormen meer op een maanlandschap, ontstaan door extreme weersomstandigheden en erosie.

Steden in Bolivia

La Paz, regeringszetel

la-pazGelegen in het westen van Bolivia en op de grens met Peru, op een hoogte van tussen de 3.200 en 4.000 meter. La Paz is de hoogst gelegen metropool ter wereld. De Andes-metropool werd door de Spanjaarden gesticht in het midden van de 16e eeuw

Het is de derde grootste stad van het land. Het district El Alto, dat vroeger deel uitmaakte van de stad en aan de rand van het bekken ligt, is een zelfstandige stad van een miljoen inwoners geworden en is, samen met La Paz, de dichtstbevolkte agglomeratie van Bolivia. Het grootste kabelbaannet ter wereld, met 33 kilometer, 10 lijnen en 26 stations, verbindt de twee steden voor personenvervoer. La Paz is de regeringszetel en het culturele centrum van het land. La Paz is bekend om zijn kleurrijke markten, theaters en traditionele volksdansen. Opmerkelijke historische gebouwen, prachtige barokkerken uit de Andes versierd met Inca-goud, interessante musea en aantrekkelijke toeristische plaatsen maken van La Paz een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes.

In de buurt van La Paz ligt Tiwanaku, een van de belangrijkste precolumbiaanse vindplaatsen van de Andes, op een hoogte van ongeveer 4.000 meter, evenals de Vallei van de Maan, die verbaast met zijn abstracte rotsformaties.

Sucre , hoofdstad van Bolivia

Sucre is zonder twijfel de mooiste stad van het land en, volgens de grondwet, de hoofdstad van Bolivia. Sucre staat bekend als de “witte stad”, vanwege zijn zorgvuldig gerestaureerde koloniale gebouwen en witte religieuze gebouwen te midden van rustgevende parken en groene ruimten, en is een geweldige plaats om te wonen. Reizigers krijgen al gauw de indruk dat de stad, of in ieder geval de oude stad Sucre, één groot museum is.

Sucre wacht op u met een warm en aangenaam klimaat. De officiële hoofdstad van het land ligt op een hoogte van ongeveer 2700 meter. Met een bevolking van ongeveer 350.000 is het de vijfde stad van het land. De meeste regeringsactiviteiten zijn echter naar La Paz overgebracht. Sucre is een zeer oude koloniale stad, die sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, en de best bewaarde in Zuid-Amerika is. Zijn prachtige gevels en smalle straatjes nodigen u uit om te flaneren en te dromen. Sucre schittert met zijn witgekalkte gebouwen en rode pannendaken, en met meer dan 20 goed bewaarde witte kerken. Als universiteitsstad heeft het een jeugdige charme en brengt het generaties samen. De meeste activiteit vindt plaats op de Plaza. De markten in Cholo bieden regionale specialiteiten. Op een klein eindje rijden van Sucre ligt de enorme klif Cal Orck’o, met zijn duizenden voetafdrukken van dinosaurussen, een 70 miljoen jaar oude curiositeit, die op een kilometerslange zandstenen wand ligt. In het park vindt u spectaculaire dinosaurussen op ware grootte in een natuurlijke omgeving. Als u van plan bent om het weekend in Sucre door te brengen, mag u de indrukwekkende inheemse zondagsmarkt in Tarabuco niet missen.

Santa Cruz

Santa Cruz de la Sierra is de grootste stad van Bolivia en wordt beschouwd als het economisch centrum van het land. Het ligt op een vruchtbare vlakte aan de rand van de Cordillera Oriental, op een hoogte van ongeveer 400 meter. Santa Cruz is een moderne stad met brede culturele invloeden. Het biedt een grote verscheidenheid aan keukens en musea en dient, uit toeristisch oogpunt, vooral als vertrekpunt naar de bezienswaardigheden in het oosten van het land. Op enkele uren van Santa Cruz ligt het charmante stadje Samaipata, een populaire badplaats voor bohémiens. De belangrijkste attractie is de pre-Inca site van El Fuerte, waar zich het grootste heilige stenen fort ter wereld bevindt. Vanuit Samaipata kunt u ook Parque Nacional Amboró bereiken, een schilderachtig natuurgebied van maagdelijk woud en hoge rode kliffen. Dit gebied is vooral geliefd om zijn flora en fauna. Bovendien vindt u, op een dag rijden van Santa Cruz, de historisch rijke Jezuïetenmissies in het regenwoud van Chiquitania. Prachtige barokke kerken, gebouwd van hout en zorgvuldig gerestaureerd, wachten op de bezoeker. De dromerige dorpjes, de artistiek begaafde inheemse bevolking en de traditionele kerkkoren met muzikanten die de viool, de harp en het orgel beheersen, en de sfeer in de jungle maken een bezoek van enkele dagen de moeite waard.

Trektochten in Bolivia

Bolivia biedt vele mogelijkheden om te wandelen en trektochten te maken, vooral in de Cordillera Real, de Cordillera Apolobamba, het Titicacameer en de Yungas-valleien. Het is een prachtig land om te wandelen en trektochten te maken. Er zijn veel interessante tochten die unieke ontmoetingen bieden in adembenemende landschappen. Het is echter belangrijk om niet te avontuurlijk te zijn. Veel van de trektochten zijn tussen de 3.000 en 5.000 meter en leiden vaak naar gebieden ver van de bewoonde wereld.

Bergavontuur in Huayna Potosí

De trekking door het hooggebergte brengt u naar Huayna Potosí, die beschouwd wordt als een van de mooiste toppen van de Cordillera Real. Toegegeven, Huayna Potosí, een top van 6000 meter, kan door een beginner met een beetje geluk beklommen worden. Men moet echter de schaarse lucht in het hooggebergte, de harde winden en de temperaturen die boven nul graden liggen, niet onderschatten.

Huayna Potosí
Huayna Potosí

Wandelen in het Nationaal Park Amboró

Het Parque Nacional Amboró, in het hart van het land, is een eldorado voor natuurliefhebbers. Te midden van weelderige bossen, spectaculaire canyons en indrukwekkende bergen is dit nationale park, dat 83 kilometer van Santa Cruz ligt, een geweldige plaats om te verkennen. De verscheidenheid aan activiteiten is even groot als de biodiversiteit. Wandelingen en trektochten stellen u in staat om 3.500 plantensoorten, 127 verschillende soorten zoogdieren en 105 soorten reptielen te ontdekken. Bovendien zijn er 843 vogelsoorten. Behalve wandelen en trektochten maken, kunt u in het Nationaal Park Amboró ook zwemmen onder watervallen, kanoën, bergbeklimmen en paardrijden.

Isla del Sol, de geboorteplaats van de Inca’s

Op Isla del Sol wachten de bezoekers prachtige zandstranden, unieke Inca-ruïnes en schilderachtige uitzichten op het Titicacameer. Trektochten beginnen meestal vanaf de Escalera del Inca pier, wat “Inca’s trap” betekent. De uitgestrekte wandelpaden leiden naar kleine idyllische dorpjes, enorme eucalyptusbossen en mysterieuze Inca overblijfselen, zoals de ruïnes van Chincana. Een bezoek aan het Museo de Oro (Goudmuseum) is ook een must op Isla del Sol.

Isla del Sol
Isla del Sol

Muela del Diablo, de tand van de duivel

Als een reusachtige kies verheft de Muela del Diablo zich tot een hoogte van 3.897 meter. Het gebied rond de zogenaamde Duivelstand is ideaal om te wandelen, trektochten te maken en te mountainbiken. De beklimming van de Muela del Diablo begint op het kerkhof van Pedregal, een kleine buitenwijk van La Paz.

Praktische reisinformatie voor Bolivia

Elke reis naar een afgelegen bestemming vergt voorbereiding vooraf en kan niet geïmproviseerd worden. Hieronder vindt u praktische informatie over reizen naar Bolivia.

Het klimaat van Bolivia

Bolivia ligt op tropische breedtegraden. Door extreme hoogteverschillen varieert het klimaat echter aanzienlijk binnen het land. Bolivia kan in drie klimaatzones worden verdeeld:

  • de gematigde zone van de valleien,
  • de vochtige subtropische zones,
  • de hoogvlakten met hoogten van 3.000 tot 5.000 meter.

De seizoenen worden gekenmerkt door een heet regenseizoen en een koel droog seizoen. Het regenseizoen duurt in Bolivia van december tot april. Het droge seizoen duurt van mei tot november. De hoofdstad La Paz, Potosi, Salare en het Titicacameer liggen in de hooglanden. Het klimaat is droog en gematigd koel. Op bewolkte dagen dalen de temperaturen tot 12 graden, terwijl ze op zonnige dagen stijgen tot meer dan 20 graden. In de vochtige subtropen overschrijden zij op grotere hoogten de 25 graden. De temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zijn groter dan tussen zomer- en wintertijd. De nachttemperaturen kunnen in onze zomermaanden (juni, juli, augustus) oplopen tot 20 graden onder nul, terwijl de dagtemperaturen tussen 10 en 20 graden boven nul liggen.

Wanneer moet u naar Bolivia gaan?

Bolivia is het hele jaar door een toeristische bestemming. Het hoogseizoen is het droge seizoen, van mei tot november. Blauwe luchten en weinig neerslag zorgen voor optimale omstandigheden voor buitenactiviteiten. Tijdens het regenseizoen komen overstromingen en verzanding van de paden vaak voor en dat kan hinderlijk zijn.

Toegangsvoorwaarden voor Bolivia

Visum: U hebt geen visum nodig om Bolivia binnen te komen. Voor een toeristisch verblijf van ten hoogste 90 dagen volstaan een paspoort dat nog ten minste zes maanden geldig is en een uitreisticket.

Gezondheid

Inentingen: Er zijn geen inentingen nodig om Bolivia binnen te komen. Vaccinatie tegen gele koorts wordt echter sterk aanbevolen. Het is ook aan te bevelen zich te laten inenten tegen hepatitis A en mazelen, naast de gebruikelijke inentingen.

Kraanwater in Bolivia mag niet geconsumeerd worden. Het risico op diarree door besmet water is groot in Bolivia. Waterbehandelingsproducten zijn in Bolivia in de apotheek verkrijgbaar. Het is aan te bevelen het te gebruiken om mee te koken of om uw tanden mee te poetsen. In Bolivia worden systemen voor drinkwater en sanitaire voorzieningen ontwikkeld, maar 35% van de plattelandsbevolking heeft nog steeds geen toegang tot schoon water.

De gesproken talen in Bolivia

De officiële taal is Spaans. De traditionele talen Aimara, Ketchua en Gurani worden ook gesproken. Communicatie in het Engels is vaak moeilijk. In de hotels, de toeristensector en bij sommige regeringsfunctionarissen is het vaak mogelijk, maar het wordt in het land niet op grote schaal gesproken. Een beetje Spaans proberen te spreken wordt door de bevolking zeer op prijs gesteld.

De munteenheid van Bolivia

In Bolivia worden de betalingen gedaan in Boliviano (Bs / Bol). 100 centimos komen overeen met één boliviano. Het is aan te bevelen om ter plaatse geld te wisselen, vanwege de zeer gunstige wisselkoers. Euro’s en US dollars kunnen gemakkelijk gewisseld worden in de wisselkantoren, de Casas del Cambio. Het is ook mogelijk om dat in een bank te doen. Betalen met een kaart is niet gebruikelijk bij dagelijkse activiteiten. Geldautomaten zijn echter op grote schaal beschikbaar in de steden. Het is belangrijk dat u over voldoende geld beschikt voordat u naar het platteland gaat. Het is raadzaam om kleine coupures geld te gebruiken, want er is meestal weinig wisselgeld.

Elektriciteitsadapter

U zult een adapter nodig hebben. Bovendien gebruikt Bolivia meer dan één netspanning! Hij werkt ofwel op 230V met een frequentie van 50 Hz of op 115V. In dat geval hebt u misschien een spanningsomzetter nodig om uw toestellen optimaal te gebruiken en niet het risico te lopen ze te beschadigen. Voltages en stekkers kunnen niet alleen van streek tot streek verschillen, maar ook van hotel tot hotel.

Opladers voor mobiele telefoons, camera’s, laptops, tablets en tandenborstels hebben vaak een ingangssignaal van 100-240V bij 50/60 HZ. In dat geval kunnen ze zonder problemen internationaal gebruikt worden.

Veiligheid

De Andesrepubliek Bolivia wordt over het algemeen beschouwd als een veilig land voor reizigers. Niettemin moet bijzondere aandacht worden besteed aan de criminaliteit. Oplichters, zakkenrollers, nep-taxichauffeurs, dieven en gewelddadige criminelen zijn wijdverbreid. Reizigers moeten dus bijzonder waakzaam zijn in grote mensenmassa’s, zoals luchthavens, busstations of markten. Geld en kostbaarheden mogen niet in het openbaar worden getoond.