KAART
1976
SINGAPORE
Na een eerste kennismaking met Singapore en ons Grand Hyatt Hotel is de vermoeidheid van de urenlange vliegtuigreis al gauw vergeten. En niets beter dan een gekruid Maleis etentje om in de gewenste vakantiesfeer te geraken. Precies op de plaats waar we vorig jaar onze reis door MaleisiŽ beŽindigden staan we nu klaar voor een nieuwe trip : dwars door Java tot Bali  en verder naar Hong Kong  en Thailand.
Een bezoek aan de een der grootste zeehavens ter wereld dringt zich op. Bijzonder aan Singapore is wel dat de meeste zeereuzen hier voor anker gaan buiten de territoriale wateren om aldus de taksen te ontlopen. Vrachten worden dan in sampans en kleinere bodems naar Singapore overgebracht of gesmokkeld. Dit maakt dat Singapore misschien wel de meest bevaren haven ter wereld is. Vanaf Clifford Pier krijg je daar een mooi beeld van.
Singapore telt ook 54 eilanden. Elk is een klein tropisch paradijs met wuivende palmen en zonnige stranden. Rondom de eilanden zie de kelongs of visserspaalwoningen. De rijen palen zijn dermate geschikt dat ebbe en vloed optimaal opgevangen worden. Met behulp van kerosenelampen lokken de vissers 's nachts de vis in gigantische netten. Sentosa , eiland van vrede en rust , is met zijn natuurlijke wouden en stranden voorbestemd om in de komende jaren een mijlpaal te worden in het internationaal toerisme. We gaan een kijkje nemen in het Jurong Birdpark, een kunstmatig aangelegd reservaat dat gesitueerd is middenin het industriegebied ten noorden van Singapore nabij het Maleise schiereiland. Dit park bevat duizenden vogelsoorten waaronder enkele uiterst zeldzame exemplaren. Midden in het domein bevindt zich een walk-in vogelren van meer dan vier hectaren. Deze enorme kooi, ruim honderd meter hoog, bevat niet alleen duizenden tropische vogels maar eveneens de grootste kunstmatige waterval ter wereld.  Een ware verpozing in het erg drukke Singapore.
ís Anderendaags bezoeken we de Tiger Balm Gardens. Dit is een park met enorme beelden en grotten, uitgehouwen in de heuvelflanken. De taferelen vertellen de meest bizarre verhalen uit de Chinese mythologie. In ons ogen een nogal kitscherig gedoe, maar noodzakelijk als je Tiger Balm zalf wil kopen. Volgens de Chinezen een wonderzalf tegen alle mogelijke kwalen.
Van onze laatste uren in Singapore maken we gebruik om de sfeer te proeven van een nachtmarkt of
Pasar Malam , wat maleis is voor bazaar. De beste is die van Bugis Street . Ontelbare openluchtrestaurants met alle mogelijke geuren van spijzen en kruiden, maken er een unieke belevenis van. Wanneer rond middernacht  de travestieten massaal ten tonele verschijnen begrijpen we meteen waarom deze plek sedert de jaren zestig zo populair is geworden bij matrozen en toeristen. Zij herdoopten het zelfs in boogiestreet . De naam bugis komt echter van zeevaarders uit het zuiden van Sulawesi die hier vroeger gestrand zijn. Hier treffen we een gezant van de Belgische ambassade . Hij geeft ons enkele nuttige adressen voor later in Hong Kong en Bangkok. Het wordt laat.
Als we in de morgen klaar staan om naar de luchthaven te vertrekken horen we van een zware aardbeving op Bali . Dat belooft !
JAVA
Met een korte vlucht van Garuda hebben we de evenaar overschreden en zijn neergestreken in de hoofdstad Jakarta op het eiland Java in IndonesiŽ, het voormalige Nederlands Oost IndiŽ dat in 1957 onafhankelijk werd. IndonesiŽ is een archipel van ongeveer 14000 eilanden die met de Filippijnen de overgang vormen tussen AziŽ en AustraliŽ . De bevolking behoort tot het maleise ras. Omdat we in Jakarta enkel overnachten krijgen we nauwelijks een impressie. Een korte wandeling laat geen fraai beeld na : het is er nogal chaotisch en luguber.
Java dat we per bus gaan doorkruisen is het dichtstbevolkte eiland van de archipel en telt ruim 60 miljoen inwoners. Ze leven vooral van de landbouw. Rijst, maÔs , knollen , tabak , bonen en suikerriet zijn daarvan de voornaamste producten . Langs de noordkust die we een hele tijd volgen vindt men de moerassige lage landen waar de visvangst de belangrijkste activiteit is . Van industrie is er nauwelijks sprake. De vroeger , onder Europese leiding staande, ondernemingen worden stilaan heropgebouwd, maar het land heeft nog een sterke behoefte aan geschoolde technische krachten en intellectuelen ter vervanging van de grotendeels uitgewezen Nederlanders . Het boeiende en tegelijk het ongemak van deze bustrip door Java zijn  de enorm lange trajecten die we moeten overbruggen. Enerzijds krijgen we een zeer duidelijk beeld van de plattelandsbevolking en hun levensomstandigheden  maar anderzijds is het vrij lastig om 
bijvoorbeeld aan een fris drankje te geraken onderweg. Aan stalletjes met allerlei bekende frisdranken ontbreekt het niet onderweg. Maar ijs , daar hebben ze blijkbaar nog nooit van gehoord, nietwaar Etienne ?

Van Yogyakarta, voormalige hoofdstad van IndonesiŽ , zijn we noordwaarts gereden. Het ganse gebied wordt gedomineerd door de 3000m hoge vulkaan
Merapi , die nog dreigend actief is. Onderweg houden we halt waar de bevolking ijverig aan het werk is om de bedding van de lavastroom weer vrij te maken tegen de volgende eruptie . We naderen Borobudur . Verscholen tussen de rijstvelden zien we de majestueuze Boeddhistische Mahayana tempel . Dit 42 m hoge complex bestaat uit zeven rechthoekige terrassen met daarboven nog eens drie cirkelvormige en dit alles bekroond met ťťn centrale dagob of stupa .
Hij is de architecturale interpretatie van de  Boeddhistische filosofie : opstijgen naar de opperste hemel. De basis beeldt de wereld van de passies en de menselijke gedragingen terwijl het middelste gedeelte de levensloop van Boeddha , de verlichte , toont. Men heeft uitgerekend dat de bas-reliefs op de terrassen een totale lengte van 6 km zouden hebben. Gebouwd in de 8e eeuw is Borobudur de grootste en belangrijkste Boeddhistische tempel ter wereld.
Gesitueerd op 17 km van Yogyakarta ligt verscholen tussen de rijstvelden en enkele kleine dorpjes het tempelcomplex van Prambanam. In tegenstelling tot Borobudur is Prambanam eerder HindoeÔstisch van inspiratie . Het grootse binnenplein geeft toegang tot acht stenen heiligdommen waarvan er drie gewijd zijn aan Brahma , Shiva en Visnu , de Hindoe oppergoden . In het midden de mooiste tempel de Loro Djongrang . De wanden van de tempel zijn getooid met taferelen uit de Ramayana, de klassieke Hindoesage .
De erosie veroorzaakt door tropische stormen en moessonregens heeft jammer genoeg deze centrale tempel , het mooiste en elegantste monument van Java, erg aangetast.
We verlaten centraal Java voor weer een lange rit van 550 km door de rijstvelden tot Surabaya . Onderweg enkel eenvoudige en blijkbaar gelukkige mensen. Telkens wanneer de bus halt houdt komen ze naar onze westerse snuiten kijken . Het gebeurt ook niet zo vaak dat toeristen hier voorbijkomen . De tijden dat Java door Nederland werd bestuurd zijn lang voorbij maar ouderen herinneren zich nog iets van de taal. Sporadisch durft iemand ons nog aan te spreken met een ď Dag Meneir ď . Oost- Java wordt gekenmerkt door zeer uitgestrekte vlaktes , de uitlopers van het vulkanische zuiden. Dankzij de zeer vruchtbare lavagrond is deze provincie een der productiefste van Java op gebied van thee, koffie en rubber. Ook twee derden van de suiker en de helft van de tabak komen uit dit gebied. De hoofdstad met de exotische naam Surabaya is bovendien de tweede haven van Java en een serieuze marinebasis. Het werd weer eens zeer laat toen we in het hotel arriveerden. Onderweg zonder ď solar ď (diesel) gevallen . Bij nacht, te voet en geladen met jerrycans geraak je niet ver in Java. Eind goed al goed !
Op het eind van een nieuwe dagrit hebben we Banywangi aan de oostkust bereikt . Eindpunt van een meer dan 1500 km lange autocartrip door Java. Voor ons  zien we het doel van onze reis: het droomeiland Bali . Jammer dat de avond valt en de laatste ferry voor onze neus afvaart. Na urenlang wachten hebben de bijgelovige scheepsmensen de boze watergeesten toch uitgedaagd en hebben ze ons alsnog overgezet . We moeten nog door de jungle naar Denpassar over nauwelijks berijdbare wegen en over wankele noodbruggen . De recente aardbeving heeft lelijk huisgehouden op het godeneiland. Rond 4u30 in de morgen en geradbraakt komen we in Sanur aan. We moeten nog souperen en het ontbijt staat bijna klaar !
  ZUID OOST AZIE
Ontwaken in het aardsparadijs is zalig. De ellende van vorige nacht smelt weg voor de pracht van deze exotische tuin op enkele tientallen meter van het witte zandstrand van Sanur. We huren meteen een taxi voor de komende dagen. Nog steeds de beste manier om ongehinderd door te dringen tot de mooiste plekken van het eiland , daar waar touringcars nooit bij kunnen. Bali is niet zomaar een eilandje, het is een droom Het is muziek en dans. Zijn talrijke bergen zijn tehuizen voor evenveel goden. Zijn zee de schuilplaats voor boze geesten. Maar bovenal is Bali een thuis voor een zeer humane bevolking wiens leven afgestemd is op het behagen der goden en het bestrijden van de boze geesten. Hier ben je getuige van een kompleet levensproces , zo eenvoudig, zo tuurlijk.
BALI
Alhoewel de dagen dat Balinese schonen met ontbloot bovenlichaam rondliepen al  lang voorbij zijn, blijft Bali een bijna onaangeroerd eilandje met natuurlijke charmes. Het is rijk aan synoniemen . Bali is godsdienstige tempelfeesten en een massa kleurrijke kunstwerken. Eeuwenoud isolement heeft dit kleine fabelachtige wereldje in zijn zeden en gewoonten onaangeroerd gelaten als een bokaal die nooit werd geopend. Elke dag begint opnieuw met het brengen van offers ( bloemen en rijst ) aan de huisgoden. Langsheen de wegen zie je vrouwen sjouwen met zakken rijst , manden vol exotische vruchten, of met grote aarden waterkruiken in perfect evenwicht op het hoofd.  De rijstvelden zijn een streling voor het oog. Bijna gans het dorp werkt er met een blij gemoed. De vulkanische grond is de meest vruchtbare die men kan indenken, weer een zegen van de goden.
Bali mag terecht het land van de tempels genoemd worden. Het Bali- Hindoeisme is een essentie in het leven van de Balinees. Het is onbegonnen werk de tempels te tellen. Er zijn er meer dan tienduizend, er zijn er te veel. Elk heeft zijn unieke architectuur en decoratie. Soms gelijk en toch steeds weer anders. We zagen de apentempel van Sangeh diep in het woud, de olifantengrot van Goa , de mausolea van de oude dynastie in Mengwi en zijn pagodevormige wallen, de watertempels van Tampaksiring enz. enz.
Diep in het binnenland , ver van de toeristische centra ,
zijn we getuige van een ceremonie die we nooit meer zullen vergeten. Een rijke Balinees is afgestorven en wordt hier gecremeerd. Deze ceremonie betekent de uiteindelijke bevrijding van de  ziel voor de reincarnatie als hoger wezen. Daarom ziet men bij een
Ngaben of verbranding geen menselijk verdriet. Integendeel, familieleden , vrienden en
genodigden vieren feest. De rite zelf kan je in een woord omschrijven : soberheid . Een brandstapel een lichaam en enkele verse bloemen !  

De laatste excursie brengt ons naar het noorden waar de vulkanen nog erg actief zijn. Batur aan het gelijknamige meer laat fier zijn rokende krater zien. In de achtergrond de machtige Mount Agun, welke in 1920 nog meer dan 30000 slachtoffers maakte. Op zijn flanken is het heiligdom de moedertempel Pura Besakih gebouwd. Tenslotte keren we terug via de vele prachtige terrasvormige rijstvelden die Bali rijk is.
Eind van de namiddag bereiken we de kust in Tanah Lot . Hier staat een sierlijk tempeltje op een rots in de zee. Bij zonsondergang allicht het meest romantische plekje op Bali !  Wanneer de duisternis valt is het tijd voor de Kechak -dans. Die wordt uitgevoerd door een honderdtal mannen in ontbloot bovenlichaam en gezeten in concentrische cirkels. Ze krijsen, brullen, fluisteren en zingen in perfecte harmonie terwijl ze de strijd tussen twee apentroepen uitbeelden, uiteraard de goede en de kwade. Centraal dansen meisjes enkele taferelen uit de Ramayana.
In het vliegtuig naar Hong Kong is het stil wanneer we over over de vulkanen van Bali vliegen. Een raar gevoel dat je overvalt. Pas weg en nu al heimwee naar dat eiland waar je op enkele dagen bent van gaan houden.
VERVOLG
HOME
REIZEN
FOTOS
fotogalerij Singapore (dia's Etienne Van Enis)
fotogalerij IndonesiŽ  (dia's Etienne Van Enis)
joomla visitor
ROUTE  :  Brussel -- Frankfurt -  Teheran - Delhi - Bangkok - Singapore - Jakarta - Denpassar - Hong Kong - Bangkok - Delhi - Teheran -- 
                 Frankfurt -- Brussel