Rose Garden: fingernaildance
Juni 1975
FOTOS
REIZEN
HOME
vervolg
Kanchanaburi : brug over Kwai rivier
Damnoen Saduak : drijvende markt
Koninklijk paleis
Vandaag vliegen we naar Georgetown op Penang voor nieuwe ontdekkingen : het schiereiland MaleisŽ .
Tijd om afscheid te nemen van deze toch wel bijzondere stad en de mooie
Thaigirls. Alle westerse vrouwen mogen het horen. Ze zijn inderdaad echt heel mooi.

Ooit komen we hier terug !
Bangkok is een stad die nooit slaapt. Het kloppend hart ervan is , voor de toeristen althans , Pat Pong. Met zijn vele go-go bars, clubs en discotheken erg populair bij de stappers. Pat Pong is een erfenis van de Amerikanen  en de Vietnam-oorlog .Om te bekomen van de stress van het oorlogsgeweld stuurde men de GIís voor enkele dagen naar Bangkok om er even te genieten van de geneugten des levens alvorens ze weer ten prooi te gooien in de strijd tegen de onzichtbare vijand. De dollars vielen voor het rapen en brachten drugs en prostitutie mee. De Amerikanen zijn verdwenen , de rest is gebleven. Thailand betekent : buitengewone glimlach van een gelukkig volk. Slogan die in bijna alle reisbrochures staat . Voor de westerse toerist die steeds met een flinke fooi klaar staat schijnt de Thai een gelukkig mens met een eeuwige glimlach . Voor wie, zoals wij ,onder het volk durft te gaan tot in de arme achterbuurten , is het gauw duidelijk dat die glimlach vaak een masker is waarachter heel wat ellende steekt.
In de namiddag maken we nog een trip naar de rivier Kwai. In 1942/43 lieten de Japanse bezetters honderdduizenden gevangenen een spoorweg aanleggen tussen Thailand en Birma. Die krijgsgevangenen hadden nauwelijks rechten en moest er werken in de meest erbarmelijke omstandigheden bij temperaturen ruim boven de 30 įC. Het aantal slachtoffers was dan ook enorm. Meer dan 12000 onder de geallieerden en ruim 100000 Aziaten. Hier in Kanchanaburi bij de beroemde  brug ( die er onder de bezetter nooit kwam ) is er een gedenkplaat en een klein museum. Verder is er weinig te zien , maar historisch wel een belangrijke plaats.
Voor wie in korte tijd veel wil zien over de Thais en hun dagelijks leven moet naar
Rose Garden en dito show gaan zien. In een mooi kader kan je er kennis maken de folklore en cultuur van dit minzame volk. Er zijn demonstraties van verscheidene soorten dansen, waaronder de fingernail-dans. Ook tal van ceremoniŽn worden er uitgebeeld. Er is de ophitsende Thaibox en de eeuwenoude technieken van zelfverdediging.  
Vroeg in de morgen vertrekken we naar Damnoen Saduak en zijn drijvende markt. Dat ligt zoín 80 km ten westen van Bangkok. Eerst een flink stuk rijden door het nimmer afnemende verkeer van de grootstad en daarna overstappen op een longtail-boot. Dit zijn een zeer lange prauwen met zware benzinemotor , die serieuze snelheden kunnen halen op de klongs. Een soort opnbaar vervoer. Het wordt een schitterende tocht langsheen de tropisch begroeide rivieroevers tot aan de varende markt waar talloze bootjes verzamelen en er allerhande goenten, fruit en andere koopwaar aanbieden. Het is een kleurrijk en niet te missen spektakel . Wel moet je zien dat je er vroeg genoeg bent want eens 10 u kan je er over de koppen lopen en is het te toeristisch om nog echt te zijn.
Aan tempels en pagoden geen tekort in Bangkok. Er zijn er honderden, de ene al mooier dan de andere. Er zijn er gewoon te veel . Overal echter zijn de rituelen dezelfde : men offert er wierookstokjes en er worden kaarsjes gebrand om de gunsten van Boeddha af te smeken. Een must is vanzelfsprekend de Wat Phra Kaew (emerald Buddha ) , de Wat Pho , met zijn 46 m lange vergulde liggende Boeddha , en het bijhorende koninklijk paleis. Tot 1946 was dit de echte verblijfplaats van de koning van Siam. Eigenlijk een stad op zichzelf van bijna drie vierkante kilometer. Veelvuldige geglazuurde pannen op hellende daken waarvan de nokken eindigen op gestileerde slangenkoppen. Vergulde torens, spitse gevels ingelegd met spiegelglas dat schittert in de zon. Met zijn smaragden Boeddha, het grootste heiligdom van gans Thailand. Eťn en al pracht en glitter achter een hoge gesloten muur .  Net zoals we het ons uit de boeken hadden voorgesteld. Alleen nog sierlijker  en nog imposanter. Het eigenlijke paleis zelf is voor iedereen toegankelijk op voorwaarde dat je jas en das draagt. Zie je van hier dat we zo rondlopen in deze broeierige hitte. Dan blijven we maar buiten zoals de meeste Thais die te arm zijn om zulke onbenulligheden te kopen of zoals de straatarme bedelaars voor de ingang van dit schitterend gulden bolwerk
Na deze geslaagde klongvaart wachtte er ons nog een aangename verrassing. Een tiental kleine meisjes in traditionele klederdracht kwamen ons begroeten met typische danspasjes. Van kindsbeen af getuigen zij al van een ongedwongen charme.en de natuurlijke gave te behagen.
Een van de trekpleisters , veertig kilometer buiten Bangkok , is de Crocodilefarm . Inderdaad een kwekerij van deze reptielen welke hier in waterbakken leven volgens leeftijd , maar vooral volgens huidskwaliteit. Om die kostbare huid is het precies te doen. Duizenden  levende crocodillen zijn er dagelijks te bezichtigen. Onder de volwassen dieren werden er een honderdtal teruggeplaatst in hun natuurlijk kader. Via stevige  houten bruggen  loop je als het ware boven deze lieverdjes. Het maakt indruk als je ziet  hoe ze toehappen op de hen toegeworpen klompen vlees.
Een andere diersoort dat je vaak buiten de stad aantreft is de olifant. Meer in het noorden levert hij nuttig werk bij het ontginnen van de jungle, maar ook
in het zuiden zie je hem vaak aan het werk. Met zijn enorme werkkracht  wordt hij ingezet bij het verslepen en verhandelen van bomen
Buiten een doolhof van pagoden en tempels is de hoofdstad ook nog een labyrint van klongs of kanalen dat Bangkok de naam heeft geschonken van VenetiŽ van het Verre Oosten . Eerst varen we een flink stuk de  brede Chao Praya af en komen voorbij het koninklijk paleis en de oudste tempels van Bangkok. De Wat Phra Kaew en de Wat Pho . Verder langs de rivier bereiken we de haven . Hier , waar weinige toeristen komen, zie je het echte Bangkok waar hard gewerkt wordt voor weinig geld. Na een korte bezoekje varen we over smallere kanalen dieper het land in. We komen voorbij vele teakhouten huizen op palen en zwaaien naar de bewoners op hun veranda. Overal zie je spelende kinderen rond of in het , bij wijlen stinkende , bruine water . De klongs zijn de levende aders van Bangkok. Ze worden gebruikt om zich te verplaatsen , er in te wassen en zich te baden , om etenswaren in te bereiden,  de vaat te doen en dienen tenslotte ook nog als riool . HygiŽnisch onverantwoord , wie durft het te zeggen ?
Bij een van onze wandelingen door de stad merken we bij een binnenplein een soort processie waarbij  een kist en grote foto wordt rondgedragen. Naderhand blijkt het om een crematieceremonie te gaan. Omdat we de scene filmen en interesse betonen worden we uitgenodigd op het gebeuren. Ter ere van de overledene wordt er inderdaad een heus feest opgezet. Het Boeddhisme wil dat er na de dood een beter leven begint ! Genodigden krijgen naast spijs en drank enkele demonstaties rituele gevechtssporten en dansen te zien. Tenslotte verdwijnt de sarcofaag in de verbrandingsinstallatie. Ondertussen gaat het er heel gezellig , soms zelfs uitbundig aan toe Weer zijn we een ervaring rijker. ís Avonds na geproefd te hebben van de uiterst pikante thaise keuken , is het even bekomen na een zwoele dag . Nieuwe vriendschappen worden bezegeld met enkele flessen Shinga bier en Öhet besluit om morgen de klongs te gaan verkennen.
Neen, de eerste kennismaking is geen meevaller. Het verkeer in Bangkok is erg druk en chaotisch . Het bestaat voor drievierden uit taxis van alle slag en autobussen met daartussen een massa brommers en tuk-tuks. Een bonte mengeling van al wat rijdt en waarbij de meestdurvende voorrang heeft . Om bij te huiveren. En zeggen dat 200 jaar geleden het hier nog een vredig vissersdorp was. Bangkok telt vele luxueuze , comfortabele hotels en restaurants, maar op iedere hoek, op elke vrije plek, voor iedere deur worden de onmogelijkste spijzen bereid en dranken verkocht in de ontelbare eetstalletjes en kraampjes. Er hangt dan ook permanent een doordringende en pikante geur van oosterse gerechten. Naast de openluchtrestaurants , de nog intensere handelsactiviteit. Je vindt er rijkelijk voorziene winkels naast honderden barakken , vuil en donker, meestal uitgebaat door handige chinese zakenlui.
Zondag 22 juni 1975.  We hebben al een thee gedronken in Karachi en een pint in Dehli als we na 17 uur vliegen vanuit de Jumbo een pastelkleurige zon zien verschijnen aan de horizon . Weldra zien we onder ons Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Een uitgestrekte huizenmassa waartussen gouden tempelkegels glinsteren in de zon aan de Chao Phraya rivier , die als een reusachtig lint door het landschap slingert. Enkele minuten later strijken we neer op Don Muang. Voor de eerste keer zetten we voet in Zuid-Oost-AziŽ : een droom die in vervulling gaat. Logeren doen we in het Asia Hotel.
Thailand
KAART
Route : Paris -Tel Aviv - Karachi - Bangkok - Georgetown - Singapore - Bangkok -
             Bombay - Abu Dhabi - Paris - Lille