De laatste avond is aangebroken. Belgie speelt tegen Nederland voor de wereldbeker.  We zien de eerste helft nog in de bar ,maar moeten dan naar de luchthaven. In in de vertrekhal zijn we net op tijd om ...Albert te zien scoren.
De Hollanders zijn toen heel stil geworden.   

hier vlakbij . We bezoeken een theefabriek en gaan eten in een Tamil-restaurant . Erg lekker, maar alcohol-vrij . 
Nuwara Eliya of Nurelia , zoals ze de stad hier ook wel eens noemen, is werkelijk de tuin van Sri Lanka. Hier teelt men niet enkel thee maar ook alle mogelijke groenten. Het vochtige klimaat leent er zich bijzonder goed toe. De kolonisten , zochten dit oord op omdat het er koel en fris was en bouwden er talrijke landhuizen , zelfs een heus casino. Ze noemden het hier " New England " . Wij logeren in het
Windsor Hotel , very Brittish.
We dalen terug naar de vallei in Zuidelijke richting . Het landschap is indrukwekkend mooi. Hier vlakbij , werd Kitulaga ooit het decor voor de opnames van de film " Bridge over the river Kwai ". Via Badulla gaat het over Ella , waar we de spoorweg tussen Colombo en Badulla kruisen. Dit is een zeer commercieel centrum geworden.
Vandaag is het een lange trip naar het dak van Sri Lanka. Onderweg is het genieten van de drie watervallen te Ramboda. Hoe meer we uit het dal klimmen hoe mooier het landschap wordt. Groener vooral. We zitten nu midden de theeplantages waar de theepluksters ijverig aan het werk zijn. We naderen Nuwara Eliya, de stad boven de wolken, gelegen op een hoogte van 2000 meter. Het is hier vrij koud volgens de plaatselijke bevolking. Zij zijn inderdaad heel warm ingeduffeld met truien en mantels. De hoogste berg van Lanka "Adam's Peak " is 
bijzonder druk. Komt het hierdoor of door de vermoeidheid , maar Polonnaruwa kan ons niet echt boeien. Bovendien is het grijs weer en zijn we nog niet aangepast aan de temperatuur. 's Avonds bij het diner ontmoeten we een een jong koppel op huwelijksreis. Blijkt nu dat het bruidje in Ronse werkt. De wereld is inderdaad klein ! De nachtrust was zeer welkom. Vandaag trekken rijden we een stuk door Tamilgebied naar Sigirya . Onderweg zijn er regelmatig wegversperringen opgeworpen. De bomaanslag ,gepleegd door de Tamil Tijgers vorige maand in Colombo ( meer dan 100 doden), zit daar wel voor iets tussen.
naar het fotoalbum
We zijn nu in het uiterste Zuiden van Lanka. Weligama staat bekend voor zijn paalvissers. We hebben pech. Er hangt er wel eentje hoog boven de zee, maar van zodra hij de filmcamera opmerkt laat hij de vis voor wat hij is en komt hij zijn fooi ophalen.
In
Tagalla bezoeken we een oud koloniaal Rest House. Het is alsof de tijd hier stilgestaan heeft. Op het terras, in de schaduw, zitten nog enkele  oude Engelse lords te nippen aan een thee.  Wij rijden tot Hanbantota en Tissamahorama ,waar we overnachten in Sun Sinda Hotel, en van waaruit de safaris vertrekken naar het Yala National Park. Vroeg uit de veren voor de game-drive. Die houdt echter niet zoveel in. We zien enkele krokodillen en olifanten en ...een beer. Voor de rest enkele tropische vogels , meer niet.
Het is een hele weg terug naar Negombo. We besluiten dan ook te stoppen in
Hikkaduwa . We zoeken een knus hotelletje en gaan 's avonds naar Matara, dat bekend staat voor zijn talrijk visrestaurants. Dit wordt smullen.
Wanneer we in de morgen een bezoek brengen aan een atelier, waar men handgeschilderde houten maskers en theaterpoppen , breekt er weer zo'n zondvloed uit boven de westkunst van het land. Het houdt niet meer op tot in Negombo. En op die kletsnatte wegen is het uiterst gevaarlijk rijden met banden waarvan alle profiel al jaren is weggesleten.
De laatste dagen brengen we door in Negombo zelf. Een boottocht op de kanalen en in de lagune valt zeer in de smaak. De kandestiene arakstokerij die we daarbij ontdekken en vooral zijn eindproduct, iets minder. Toch straffe brol .  
De taxivoerders aan het hotel hebben niet veel werk . Een van hen stelt voor
om nog een trip te maken langs het Zuiden van het eiland. We spreken een prijs af en pakken weer onze koffers.
Naar het Zuiden, voorbij Colombo, begint de kust van
Mount Lavina een strook waar het toerisme hoogtij viert . Bentota Beach is veruit een van de bekendste plekken.
Wat verderop stoppen we bij een schildpaddenopvangcentrum . Een vrijwilligersproject dat erin bestaat de eieren van de schildpaddden te beschermen. Eenmaal uitgebroed, de jonge schildpadjes op te vangen in kweekbakken om ze vervolgens, wanneer ze wat gegroeid en sterker geworden zijn, te begeleiden tot aan het water. Zo vallen ze niet ten prooi aan de  roofvogels.
In
Galle zien we de overblijfselen van de Hollandse aanwezigheid in Ceylon. The Old Gate of Hollandse Poort op de zware vestingswerken en het Zwarte Bastion. De urbanisatie draagt duidelijk de Hollandse stempel .
De grote rondrit loopt naar zijn einde toe. We naderen we de hoofdstad Colombo en het verkeer wordt als maar drukker. Soms moet de driver heksetoeren uithalen om geen koeien aan te rijden. Die lopen hier, net als in Indie, zo maar los op straat, zelfs in de hoofdstad. Colombo is niet echt fraai. Buiten een paar grote hotels en bankgebouwen zijn er voornamelijk  overheidsgebouwen die , zoals elders ter wereld, weinig boeiends te bieden hebben. Voor de rest is Colombo een verzamelnest van sukkelaars met een zeer lage levensstandaard. Vandaar dat de meeste jongeren uitwijken en werken in de rijke Arabische Emiraten . Wij rijden naar de kust toe. Negombo is onze eindbestemming . Hier in Goldi Sands nemen we afscheid van onze taxichauffeur . Enkele dagen strandvakantie zullen goed doen nu.
Negombo, een vissersdorp , heeft een uitgestrekt strand waar enkele luxe-hotels zijn neergeplant . Het leeft hoofdzakelijk van het toerisme. Na een paar dagen van zwemmen en lekker niksen, willen we een fax naar Belgie sturen. We vangen bot. Nergens lukt het . There's too much blowing , zegt men ons. Te veel wind en dan kletsen de telefoonkabels tegen mekaar ! De tuinman van het hotel weet beter. Tegen betaling (een fooi) zal hij de fax per fiets naar het dorp brengen. En, inderdaad, de wind was gaan liggen. De sloebers !
We dalen terug naar de vallei in Zuidelijke richting . Het landschap is indrukwekkend mooi. Hier vlakbij , werd Kitulaga ooit het decor voor de opnames van de film " Bridge over the river Kwai ". Via Badulla gaat het over Ella , waar we de spoorweg tussen Colombo en Badulla kruisen. Dit is een zeer commercieel centrum geworden.
Verderop naar
Ratnapurna toe zien we bizarre hutten-met- kanalisatie op de akkers staan. Hier aan de voet van Adam's Peak graaft men naar de " illam ", een grintlaag die edelstenen bevat. De stad Ratnapurna is dan ook de hoofdstad van de gems of edelstenen geworden. Er zijn verschillende speciaalzaken en juweliers . Aan de gebouwen te zien is het duidelijk een zeer winstgevende industrie . Voor het eerst in Lanka zouden we durven spreken van weelde.  
de botanische tuin van Peradeniya . Volgens de Engelsen, een der mooiste ter wereld met vooral een uitzonderlijke collectie aan orchideeŽn . In de late namiddag gaan we de camera ophalen. Die lijkt t weer te werken. Gans de keukentafel ligt vol schroevendraaiertjes en pincetten . Fier als een pauw , legt de hersteller uit dat hij een tandwieltje heeft moeten vervangen in de zoomlens. Ik vraag hem waar hij dat geleerd heeft. Van zijn vader, beweert hij, die was...uurwerkmaker !?!  Maar goed, we zijn gedepanneerd.
's Avonds in ons hotel zijn er enkele gasten komen dineren . Terwijl wij keurig  mes en vork hanteren , houden de Sri Lankanen het heel eenvoudig. Alle gerechten staan centraal op de tafel en iedereen eet uit dezelfde schotels met de hand. Daarbij worden de rijst en de andere ingredienten gekneed tot een soort balletje . In tegenstelling tot sommige andere Aziatische volkeren , genieten de Sri Lankezen van hun maaltijd en nemen ze er ruim de tijd voor. Na de maaltijd vertonen we de video-opnamen van de laatste dagen in de tv-zaal . Al het personeel komt kijken. Het wordt nog een leuke avond.
De volgende morgen morgen blijkt mijn videocamera het niet meer te doen. Terug naar Kandy om een hersteller te zoeken. Die vinden we, op aanraden van onze chauffeur , een veertigtal km hiervandaan. Vermits de herstelling enkele uren zal duren, rijden we ondertussen naar een  andere bezienswaardigheid rond Kandy:
Bij dagaraad merken we pas waar we gelogeerd zijn. Midden in een jungle-achtig heuvellandschap. De weg naar Kandy loopt naast een kolkende bergrivier, erg mooi.  Kandy ,tweede stad van Lanka en de vroegere hoofdstad ligt op een hoogte van 488 m boven de zeespiegel rond een meer. Het is hier dat de Dalada Maligawa of tempel van de Heilige Tand van Boeddha staat. De weg die er naartoe leidt staat afgeboord met kraampjes waar je bloemen en of vruchten kan kopen om te offeren in de tempel. De tempel zelf is een en al schittering met veel bladgoud en marmer. Het is aanschuiven tot het bij het hoogste heiligdom met de relikwie. Indrukwekkend.
In de namiddag valt de regen met bakken uit de hemel. We rijden naar
de Elephant orphanage in
Pinnawela . Zoals de naam het zegt, een weeshuis voor olifantjes , maar ook een africhtcentrum voor wilde en volwassen dikhuiden. 
Midden in het landschap duikt plots een rots op, de fameuze leeuwenberg. De beklimming is vrij steil en lastig. Via honderden trappen komt men eerst voorbij de spiegelmuur om dan boven in een grot de "Dames van Sigirya" te ontdekken. Dit zijn de goed bewaarde fresco's . Ze hebben als onderwerp twee courtisanes uit het  koninklijk paleis. Gans bovenaan de rots (125m) zien we de leeuwenpoort , de ingang van de vroegere burcht.
Na een korte rustperiode vervolgens we onze route naar
Dambulla waar we de grottempels bezoeken. Daarna, onderweg naar Kandy houden we halt in Matale voor een kort bezoekje aan een Hindu-tempel met felgekleurde sculpturen. We zien er ook houtsnijkunstenaars aan het werk. Ons hotel in Kandy ligt een eindje buiten de stad. Het is al donker als we er aankomen. Met z'n drieŽn zijn we de enige gasten. Na het diner wonen we nog en Culturele Show bij in Kandy, bestaande uit een optreden van de Kandyan Dancers gevolgd door een ceremonie waarbij de mannen blootvoets door de gloeiende as lopen en vuur spuwen .  
Een technisch probleem aan het toestel van Air Lanka heeft ervoor gezorgd dat we pas om 4u30 in de morgen en met 24 uur vertraging landen in Colombo. Om de schade te beperken moeten we meteen de weg op naar Polonnaruwa ,waar we rond de middag bij het Giritale Hotel aankomen. Even verfrissen en op zoek naar de antieke koninklijke stad van het oude Lanka (Ceylon) uit de elfde eeuw. Het Gal Vihara- complex met de Kiri Vihara-tempel en de liggende Boeddha zijn zowat de bijzonderste bezienswaardigheden van deze site . Er zijn verschillende bussen met schoolkinderen naar hier gekomen en het is er
FOTOS
REIZEN
HOME
  SRI LANKA         
1994
KAART
Route : Brussel - Amsterdam- Dubai - Colombo - Polonnaruwa - Kandy -Nuwara Eliya -Negombo - Yala - Negombo -Colombo - Dubai -
              Amsterdam -Brussel