Masai Mara Safari
2003
HOME
FOTO'S
KAART
VIDEO'S
LINKS
CONTACT
REIZEN
Jambo ! Het zou deze keer een strandvakantie worden, dachten we. Met SN Brussels Airlines via Entebbe ( Oeganda) naar Nairobi. Eén nacht in het beroemde en overbeveiligde Intercontinental Hotel en dan naar Mombasa met Air Kenya. Men is het Bamburi Beach Hotel aan het renoveren en dat zullen we geweten hebben. Gans de dag hameren,beitelen en maar beton gieten. Leuk is anders.Na wat gezeur bij de plaatselijke afgevaardigde van onze touroperator kunnen we verhuizen naar Southern Palms in Diani Beach. Een paradijs aan de Zuidkust van Mombasa. Ook hier is men in de ban van de terreur. De toeristen laten het afweten. Van de 298 dubbelkamers zijn er amber een dertigtal bezet. Jammer voor de plaatselijke tewerkstelling.  .
Route : Brussel - Entebbe - Nairobi - Mombasa - Masai Mara - Mombasa - Nairobi - Brussel
De luchthaven van Ukunda, eigenlijk niet meer dan een primitieve strip in de achtertuinen van het dorpje is nauwelijks een kwartier rijden van aan ons hotel. Van hieruit opereert Mombasa Air Safari en brengt je, langsheen de flanken van de Kilimanjaro, op minder dan 2 uur in het hartje van het Masai Mara National Reserve. (zie plan)
Tegen dat je uit het vliegtuigje stapt komen de terreinwagens van het safarikamp al aangereden. Wanneer een paar leeuwen je
bovendien komen begroeten naast de
Musiara airstrip , zit je meteen in de safari-sfeer. De rit naar het kamp is al een game-drive op zich. Binnen de kortste tijdspanne zien we olifanten,gazellen en waterbokken.
Het tentenkamp ligt aan de overkant van de Mara rivier. We worden overgezet. Een sloep, vastgehecht aan een kabel die beide oevers verbindt, wordt door mankracht voortgetrokken. Primitief gaat ook ! Daar staan de parkwachters- met- geweer ons op te wachten en begeleiden ons naar onze tent. Little Governor's Camp bestaat uit een 18-tal luxe tenten, uitgerust met slaapkamer,badkamer,terras,warm en koud
water. Electriciteit, opgewekt door generatoren is er enkel in het receptiegebouw en op beperkte tijdstippen. Toch heeft het kamp de accomodatie van een 5-sterren hotel. De maaltijden zijn er uiterst verzorgd en bijzonder
lekker. Na de lunch wacht er opnieuw een game-drive op zoek naar nijlpaarden, buffels, antilopen en ander wild. De open terreinwagens zijn slechts bezet door 4 personen zodat iedereen kan genieten van een ideaal uitzicht over de savanne. Het is genieten tot zonsondergang.
's Avonds worden lantaarns aangemaakt door de kampwachters en krijgen we het diner geserveerd in open lucht en bij kaarlicht. Alhoewel het op de hoogvlakte van Mara best fris geworden is, erg gezellig. Gedurende de nacht komt een nijlpaard voorbij onze tent gelopen. Raar gevoel geeft dat: je hoort alles maar je ziet amper iets. 
Iets voor zes uur brengt men warme thee naar de tent en worden de lantaarns weer aangemaakt. We moeten gauw naar de overkant van de Mara rivier waar de driver al staat te wachten. Voor ontbijt is er nu geen tijd. Dit gaat mee als pakket want tegen dat de zon opkomt moeten we op het terrein zijn willen we niets van het spektakel missen.
Voor het eerst zien we krokodillen aan de oevers van de Mara rivier. Tiens, zo dicht bij het kamp! Masai Mara is één
eindeloze savanne en is eigenlijk het verlengde van het
Serengeti wildpark uit Tanzania dat vanaf de Keniaanse grens de naam Mara meekreeg naar de gelijknamige rivier.
We zien een grote diversiteit aan wilde dieren maar toch zijn de enorme kuddes, gnoes en antilopen allerlei , niet op de afspraak. Daarvoor is het wachten tot september wanneer de grote trek op gang komt waarbij duizenden dieren de Mara rivier oversteken op zoek naar nieuwe horizonten maar vooral naar voedsel.
Ontbijten op het terrein is ook al een belevenis op zich. Op een open plek midden de savanne gaan de pakketten open. Naast warme thee en koffie zijn er diverse soorten brood, eieren , spek, kaasjes , confituur en gebak. Uit het vuistje, maar heerlijk. Groot is onze verwondering als we uit de verte, uit het niets , vier Masai-vrouwen zien naderen. Ze houden even halt, heten ons welkom en stappen dan weer verder de oneindigheid in. Waarheen ? 
Voor ons is het nog een heel eind rijden tot we weer bij een van de meanders van de rivier komen. Hier kunnen de jeeps door de bedding naar de overzijde waar een Masai-dorp is. Dat bezoeken we uiteraard. We leren hoe de fiere Masai hier leven met hun kuddes vee in deze savanne. De hutten opgetrokken uit koeiendrek , de daarmee gepaard gaande geur en vliegen moeten we erbij nemen.
De oversteek van de Mara is niet zonder risico. De weg, zeg maar track , gaat zeer steil naar beneden. Hobbelend over de rotsblokken is het dan zoeken naar een nauwelijks berijdbaar tracé door het water. Eenmaal deze natuurlijke hindernis overwonnen is het tijd voor een laatste game-drive. Weer is het genieten van het enig mooi dierenpark dat Masai Mara is. Je geraakt nooit uitgekeken op deze oneindigheid en zijn bewoners. En zeggen dat dit nog maar een klein stukje is van de enorme Serengeti vlakte hier verderop in Tanzania ! Wie weet... ooit eens misschien ?

Straks wacht de afscheidslunch in het kamp en ook het vliegtuigje dat ons moet terugbrengen naar
Mombasa aan de Indische Oceaan voor nog enkele dagen strandvakantie.


Dus toch !
Naar de fotogalerij