naar fotoalbum ( dia's Etienne Van Enis )
KILIMANJARO SAFARI
FOTOS
REIZEN
HOME
We komen aan de zuidkust van Mombasa . Dani Beach , paradijs voor zonnekloppers. Daar hebben we momenteel weinig oog voor. We moeten nog ruim honderd kilometer terug naar het noorden. Het is al vrij laat als we in Watamu aankomen. Net op tijd om te douchen en gauw nog iets te eten voor de keuken sluit. Daarna ging het licht vroeg uit !

Nog een paar dagen hebben we genoten van de zon en het strand . Nog eens naar het dorp getrokken bij Sharifa en compagnie en nog enkele Tuskers gedronken in de Black and White.

Een eerste keer in Afrika , maar niet de laatste keer ! Dat is zeker weten. 
Na dit kort bezoek vervolgen we onze weg terug en komen na een honderdtal kilometer aan bij de prachtige Kilaguni Lodge . We zijn nu in West Tsavo . Hier is een kunstmatige drinkplaats aangelegd ten behoeve van het toerisme. Ook hier is het genieten bij het observeren van het wild. De tocht door West Tsavo is een en al pracht. In tegenstelling tot Oost Tsavo is dit gebied eerder bergachtig
En vooral veel kleurrijker.
Mzima Springs is weer zoín natuurlijke drinkplaats waar de dieren verzamelen in een enig decor. Dit is het domein van de nijlpaarden die je hier kan bewonderen zowel uit, in als onder water. Het is op deze plaats dat Walt Disney destijds zijn African Lion draaide. De terugweg naar de Oceaan loopt over de Taita Hills , een uiterst vruchtbaar gebied van vulkanische oorsprong.
De weg naar Kilaguni loopt langsheen de grens met Tanzania en doorkruist het Masaigebied. We zouden ook een kijkje gaan nemen in het buurland maar de grenzen bleven dicht. Bij een van de Masaidorpen houden we halt. Na wat discussie met de dorpschef en het betalen van heel wat geld krijgen we de toelating om het dorp te betreden. Al gauw worden we omringd door vrouwen die ons zeer opdringerig hun handwerkjes en speren willen verkopen.  De Masai zijn fiere nomaden die zich verspreiden over Kenia, Tanzania en Oeganda. Ze leven van hun veestapel en wonen in hutten opgetrokken uit koeiendrek. Hun basisvoedsel bestaat uit melk en vers runderenbloed. Zij zijn de heersers van Oost Afrika en bovendien zeer rijk. Weinig regeringen hebben er vat op. Gewapend met enkel een speer gaat de Masai voor niemand uit de weg , zelfs niet voor de leeuw
Om vijf uur worden we gewekt . Een halfuur later zijn we reeds op het terrein . We willen getuige zijn van de opkomende zon, een enig spektakel . De safari-goden zijn ons genegen . Niet alleen ontmoeten we op onze weg een troep olifanten maar ook drie van de vier overlevende rhinoís . We kunnen ze met enige moeite benaderen tot op een vijftal meter. Daarvoor moet je geluk hebben.
Wanneer de zon weer pal boven Amboseli hangt wordt het wildpark omgetoverd tot een uniek landschap met de Kilimanjaro op de achtergrond. Dit is pas Afrika, zoals we het ons in onze dromen hadden voorgesteld. Alles ziet er zo vreedzaam en rustig uit. Aan de randen van de open pleinen, waar gnoes en gazellen rustig grazen , sluipen leeuwen en jachtluipaarden nochtans dichterbij. De eeuwige wet van leven en overleven in al zijn wreedheid en pracht.
snikheet . Amboseli is in feite een meer maar 90 % van de tijd ligt het er uitgedroogd bij. Vandaar het stofferig aspect en de vele windhozen die het stof vele tientallen meter de hoogte invoeren. Amboseli is eerder klein als dierenpark , amper 392 vierkante kilometer , maar bevolkt door een grote diversiteit aan dieren. Het staat vooral bekend om zijn grote kudden grazers : antilopen, zeebraís , olifanten en gnoes . Ook een aanzienlijke kolonie giraffen , leeuwen , jachtluipaarden , jakhalzen en tachtig verschillende vogelsoorten . Momenteel zelfs een viertal neushoorns .
Midden in het park het
Kilimanjaro Safari Camp : een reeks houten bungalows vrij in de savanne zonder afsluitingen . De ideale plaats om de beweging der kudden te volgen. Neem daarbij als decor de majestueuze Kilimanjaro. Met zijn eeuwige sneeuw en 5996 meter, de hoogste van Afrika. Qua uitzicht niet te evenaren. Uren kan je daar van genieten !  Wanneer ís avonds de marabous verzamelen in de bomen van het kamp valt de nacht over Amboseli . Dat is het ogenblik waarop de savanne ontwaakt in een symfonie van jagend op opgejaagd wild. Een adembenemend concert dat je nooit meer vergeet.
Nu reizen we noordwaarts. Daar Tsavo zo groot is werd het administratief opgesplitst in Oost en West. De spoorweg Nairobi - Mombasa , welke er samen met de ernaast gelegen autoweg doorheen loopt, vormt de grens. Bij de autoweg houden we een technische stop om daarna koers te zetten naar de Masai gebieden in het zuiden. In dat gebied ligt het Amboseli National Park, een der mooiste van gans Afrika. Het wordt beheerd door de Masaioverheden. Amboseli ligt op de noordelijke flanken van de Kilimanjaro. Het is een hoogplateau en daardoor klimatologisch totaal anders dan Tsavo. 's Nachts kan het er erg koud zijn , overdag
Omtrent de enormiteit van Tsavo (20980km≤) krijgen we een duidelijk beeld vanuit Voi Safari Lodge , onze eerste rustplaats. Gesitueerd op een heuvelflank overziet deze lodge de natuurlijke drinkplaats van Voi. Hier komen kudden van einde en ver zich laven. Een kudde van duizend buffels is geen zeldzaamheid. Hier het wild gadeslaan is dan ook een plezier , zelfs ís nachts , wanneer de drinkputten kunstmatig verlicht worden. Daarom is Voi een der drukst bezochte lodges in Kenia.
En dan is het eindelijk zover . ís Morgens om zes uur staan we klaar voor 1300 kilometer ruige piste die ons door Tsavo Oost en West naar Amboseli aan de grens met Tanzania aan de voet van de Kilimanjaro moet brengen. Vanaf Malindi rijden we een honderdtal kilometer landinwaarts tot Sala Gate , toegangspoort tot het grootste wildpark van Kenia : Tsavo . Amper in het park zien we al een hyena. Dat belooft. Gedurende een paar uur volgen we de Galana rivier die dwars door Tsavo loopt. Langs de oevers krijgen we ruim de kans krokodillen en nijlpaarden gade te slaan.
Wanneer we de rivier terzijde laten geraken we dieper in de ruwe uitgedroogde savanne die bevolkt wordt door een kudde van 20000 olifanten. De fameuze rode olifanten van Tsavo-Oost. Rood zoals de kleur van de verschroeide aarde. Deze olifanten zijn er trouwens mede de oorzaak van dat de savanne terrein verliest op de woestijn. Zij hebben de bomen kaal gevreten.
Wat dieper in het binnenland  gaan we wandelen tot bij een Giriama dorp. Dit zijn de authentieke bewoners van dit gebied. Ze leven er nog erg primitief in hutten en blijven geÔsoleerd van de buitenwereld , amper 17 km van de kust . Op onze terugweg komen we voor bij de ruines van Gťdi , de overblijfselen van een Arabisch-Afrikaanse handelsstad uit de veertiende eeuw, en bakermat van het Swahili , de taal van de bevolking.
bezienswaardigheden te hebben gezien en voor we terugrijden naar ons hotel gaan we een pint drinken op het terras van een oud koloniaal cafe in het centrum. Plots zegt Etienne : Elvis is dood , kijk ít staat in de krant ! En dat zullen we geweten hebben. Zelfs in onze Black and White was het nieuws al doorgedrongen en werden Love Me Tender , Jailhouse Rock en het ganse repertoire er doorgejaagd . Itís only Rock ín Roll , but we like it !
Als voorbereiding op het serieuze werk doen we eerst een kleine river & bush safari. Voor de baai van Watamu ligt immers het
Watamu Marine Reserve dat zich uitstrekt tot het wat meer ten noorden gelegen Malindi. Dit is een kustplaats uit de twaalfde eeuw die veel minder toeristisch is maar wel een paradijs voor duik- en snorkelfanaten. Het daaraan palende Azabuko Sokoke Forest Reserve is een beschermd mangrovegebied met dichtbegroeide eilandjes . Tijdens de boottocht kan je de talrijke vogelsoorten als ooievaars , pelikanen en reigers observeren die er in overvloed aanwezig zijn.
Na enkele dagen strandvakantie trekken we even naar de havenstad Mombasa . Deze poort op de wereld werd reeds in de eerste eeuw vůůr Christus door de Grieken ontdekt. Herhaaldelijk belegerd , werd zij in de achtste eeuw gekoloniseerd door de Arabieren, die heden nog steeds een der belangrijkste etnische groepen vormen aan de oostkust. Zij waren het die de islam introduceerden. Dat Mombasa wel vaker onder oosterse invloed stond getuigen de vele moskeeŽn en de Indische tempel Ja-Im . Ook wereldreiziger Vasco da Gamma werd hier in 1498 gezien. Een eeuw later vestigden de Portugezen zich in dit havengebied waar ze Fort Jesus bouwden. Later In 1648 heroverden de Arabieren deze belangrijke havenstad. Bij het bezoek aan Mombasa is het even wennen aan die grote moslimconcentratie in de stad. Fotograferen en filmen is er bijna uit den boze. Na de meeste
Vlak voor de baai en ons hotel ligt Watamu-dorp . Met zijn vierduizend inwoners is het een van de grootste aan de Keniaanse kust. Tot voor een tiental jaren was het een eenvoudig vissersdorp. De komst van African Safari Club zorgde er echter voor dat meer en meer mensen uit het binnenland zich hier kwamen vestigen. Thans is nagenoeg de ganse bevolking van Watamu betrokken bij het internationaal toerisme. Het clubdorp alleen biedt reeds 600 arbeidsplaatsen maar ook de kleinhandel bloeit hier weelderig. Het vissersdorp van weleer is nu een bedrijvig stadje met talrijke boetiekjes en al evenveel artisanale kunstenaars.  Halverwege tussen Watamu dorp en het hotel is er , echt waar , een discotheek die de originele naam Black and White meekreeg. Weliswaar nog geen Saturday- Night- Fever-toestanden maar toch leuk om te zien hoe de flessen Tusker , het plaatselijke bier , er ontkurkt worden door sterke vrouwentanden. ís Avonds onder de blacklight neonlampen zie je er alleen nog witte hemden en tanden !
Ongeveer honderd kilometer ten noorden van Mombasa bevindt zich Watamu Beach , de thuishaven van African Safari Club. Er zijn weinig oorden in Afrika die kunnen wedijveren met de Keniaanse kust voor wat strandvakanties betreft. Met zijn honderden kilometer zonovergoten stranden die door palmbomen worden afgezoomd is het moeilijk een idyllischer gebied te bedenken. De witte stranden die tot kristalhelder water leiden worden van de vloed van de oceaan afgeschermd door een koraalrif dat op 800 meter voor de kust ligt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat African Safari Club , een exclusieve Zwitserse reisoperator , hier in deze natuurlijke baai zijn clubdorp heeft ingeplant. Inplanting die gelukkig gebeurde in de Afrikaanse bouwstijl en zodoende harmoniseert met het milieu. Hoe dan ook Watamu Beach Hotel (*) is een prachtrealisatie waar het goed is te verblijven. Voeg daarbij de natuurlijke gastvrijheid van de inheemse bevolking en meteen verdwijnen de meeste zorgen. Kenia Hakuna Matata !
Na de geslaagde reis door Zuid Oost-AziŽ van vorig jaar kiezen we weer voor de ervaring van de groep rond Jan de Wit voor onze maidentrip naar Afrika. Een hele onderneming : eerst met de bus naar Frankfurt daarna rechtstreeks met African Safari Airways tot Mombasa aan de Afrikaanse oostkust en dan nog eens een goeie twee uur autocar tot Watamu aan de Oostkust van Kenia.
In de
Akamba-vallei , ten noorden van de grootstad , komen we voorbij een houtsnijdersdorp waar een 400 kunstenaars en ambachtslieden worden tewerkgesteld . Met een weinig geziene behendigheid kerven en  snijden ze inheemse figuren en maskers uit het hout. Deze artisanale kunstwerkjes vertrekken dan van hieruit naar de diverse toeristische centra van Kenia .
Ongeveer dertig kilometer verderop bereiken we de
Kilifi-kreek, een grillige inham van de Indische Oceaan , die een natuurlijke sperring vormt voor de enige landweg naar het noorden. Een primitieve ferrydienst slaat de brug over deze 350 meter diepe zeegeul. Vanzelfsprekend is de overzet van Kilifi een drukke handelsplaats waar vele venters luidruchtig hun waar , meestal cashuanoten , aan de man brengen.
KENIA 1977
KAART
Route : Brussel - Frankfurt - Mombasa - Watamu - Mombasa - Frankfurt -Brussel
* Watamu Beach Hotel ( hoofdgebouw ) brandde uit op 28/08/2007- foto