VERVOLG
en wijden. Tegen het einde van de dag belanden we aan de kust in Kusamba. Ook hier nog een tempel , de Goa Lowah met zijn vleermuizengrot .
Erg gezellig is het er niet. Door de uitwerpselen van de honderden vleermuizen hangt er rond de grot een doordringende geur Op het strand rechtover de tempel staan enkele kraampjes waar kinderen aardewerkjes te koop aanbieden . Verder zijn er enkele barakken waar aan zoutwinning wordt gedaan. We hebben blijkbaar het mooiste achter de rug. Terug in Sanur Beach brengen we de laatste Balinese avond door in een knus openlucht- restaurant en proeven er , op aanraden van onze gids, een " red snapper " een
lokale vis. Lekker ! 

Kintamani
Ubud
Vroeg in de morgen vetrekken we per bus voor een verkenning van het eiland. Via Denpassar en later Butobalan komen we voorbij monumentale witte standbeelden met de afbeelding van figuren uit de Ramayana. Eerder grotesk dan groots. Heel bijzonder is het kunstenaarsdorp Ubud met zijn vele schildersateliers en musea. Ubud is ook de een toeristisch centrum bij uitstek omdat het vrij centraal gelegen is. Negatief is hier de zeer hoge prijs voor logies hier. Het binnenplein van Royal Palace is ook zeer de moeite. Verderop gaan we in Mas de houtsnijwerken gaan bekijken . Wil je winterharde houten tuinmeubelen dan moet je hier zijn. Tegen de flanken van vulkaan Gunung Agung ligt de oppertempel van Bali : de Pura Besakih. De weg erheen is best steil en we laten ons meerijden achterop de motorfiets. Pech deze keer. De vulkaan is volledig in de mist gehuld en het tempel-complex ligt er grijs en somber bij. Toch nemen we de tijd om de zegen van de goden af te smeken en laten we ons ook even zuiveren van alle kwaad .
Palawa
Nanggala
Kete Kesu
Bori
Lemo
Cobrabar
Gedung Songo
Surakarta
Borobudur
Getoeter en geronk van duizenden bromfietsen,  Even ziet het er benard uit maar dan verlaten we de massa betogers en rijden we naar de lokale vogelmarkt. Dat was even schrikken.
Onze laatste dag op Java is gewijd aan het grootste Boeddhistische heiligdom ter wereld :
Borobudur .Op een veertigtal kilometer van Yogyakarta ligt hij verscholen diep in de jungle. De tempel heeft een omtrek van 5 km en een oppervlakte van 60.000 vierkante meter. Het is een terrasvormige afgeplatte piramide met negen niveaus. Elk niveau is voorzien van tempels en reliefs. Zo'n 1500 sculpturen sieren de wanden. Bovenop de hoogste plateaus de Stupas et de Boeddha beelden. Gewoon indrukwekkend .
We hebben geluk. Er is er een rambu solo (begrafenis) in een dorp hier vlakbij. In verschillen hutten kijken de genodigden toe hoe de
waterbuffels of karbauwen worden geslacht  en geofferd worden te ere van de overledene. Het aantal buffels hangt af van de belangrijkheid van de afgestorvene. Ondertussen krijgen de genodigden hapjes aangeboden en drinken ze thee en koffie. Na de slachting , zeg maar bloedbad , waarbij de dieren met een sabel  levend gekeeld worden , gaat men het vlees versnijden en verdelen onder de gasten. De volgende dagen wordt de overledene in processie rondgedragen om uiteindelijk begraven, eigenlijk bijgezet, te worden in grotten  in de rotswand . Vaak, naargelang de rang, worden de doden omringt door beeldjes " Tau Tau " ter bescherming en die vaak lijken op de overledene zelf. De Toraja kennen vele vormen van begraafplaatsen. Zo bezoeken we dorpen als Tampang Allo waar de doden in ondergrondse grotten worden begraven. In Sangalla zien we een babygraf in een boom. Bori is dan  weer bekend om zijn menhirs en nissen in de rotswanden. Meest bekend zijn wellicht de hangende graven van Lemo .
HOME
FOTOS
Dan maar naar het Noorden en het prachtige Kintamani. Van hieruit krijg je een enig zicht over de Mount Batur, vulkaan- in - werking, en het bijhorende kratermeer. De lunch gebruiken we verderop in een restaurant bovenop een heuvel. Het dessert is zowaar een 360 ° parorama over de omliggende rijstvelden en terrassen. Dit is Bali op z'n best ! Tijd om af te dalen naar de vallei . Onderweg brengen we nog een bezoek aan de Pura Gunung Kawi, de watertempel. Ook hier is het scenario zoals elders : je laten besprenkelen
Toen ik hier in 1976 ook was stond Borobudur in de steigers voor renovering. Sedert 1983 is het weer toegankelijk voor het publiek. Dit is beslist een must voor elke wereldreiziger. Op weg naar de luchthaven van Yogyakarta brengen we nog een bezoek aan het Kraton, het paleis van de Sultan en daterend uit 1775. Niettegenstaande zijn marmeren zuilen en sierlijkheid kan dit paleis niet echt bekoren . We kijken al uit naar ons derde eiland: Bali .

BALI

Tegen de avond zijn we in weer in Denpassar op het godeneiland Bali . Het Prama Sanur Beach Resort is rustig gelegen midden een prachtige tropische tuin, rechtstreeks uitgevend op het gele strand van Sanur. Na het diner worden de Barongdansen nog eens over gedaan, maar deze maal in een uniek kader. Met de tonen van de  Gamelan- muziek erbij is dit het Bali, zoals gedroomd .
     Prambanam : Visnu tempel
Het tempel- complex van Prambanam is de grootste hindutempel van Indonesie. Oorspronkelijk waren het 224 tempels waarvan er nu een 17-tal gerestaureerd zijn. De rest ligt nog in puin. Op een plateau staan er zestien in twee rijen tegenover elkaar. De drie grootste tempels zijn gewijd aan Shiva, Vishnu en Brahma, de belangrijkste hindugoden. De hoogste (47 meter) is die van Shiva ,de oppergod. Prachtig en uniek !
Het is een flink eind rijden naar Surakarta . Na de lunch wachten ons een bende becaks
(fietstaxis) voor een bijzondere tocht doorheen de straten van
Surakarta. Indonesie is momenteel in de ban van de presidentsverkiezingen en uitgerekend vandaag is er hier een monstermanifestatie . Onze becakrijders mengen zich in het gewoel en, gewild of niet , zitten we midden de manifestanten, allen in het rood.
JAVA

Het is reeds laat als we in Yogyakarta bij het hotel aankomen . Na het diner gaan we even de straat op. Het is  pikdonker en de schaars -verlichte eetkraampjes zien er maar vuil en luguber uit. Te druk en vooral te gevaarlijk, lijkt het ons. Morgen beter.  Met de bus rijden we 's morgens naar de Hindoe tempel Gedung Songo gesitueerd op de flanken van de Gunung Ungaran vulkaan. Naar de top waar drie hindutempels staan kan je te paard. Na het bezoek gaat het richting spoorwegstation van Ambarawa waar zich een museum met enkele oude stoomlocomotieven bevindt.  Het stationsgebouw is nu omgetoverd tot restaurant. Na de luch vertrekt het treintje naar Bedongo door de rijstvelden. Worden de flanken te steil dan schakelt men over op een radertrack waarbij een radwiel het gevaarte als het ware naar boven trekt. Prachtig is het om van hieruit de rijstpaddies in terrasvorm te zien voorbij komen alsook de kleine gehuchtjes met de steeds weer toesnellende kinderen. Na de treinreis keren we terug naar Yogyakarta. Na het verfrissend bad rijden we met paard en koets naar een openluchtheater waar ,na het diner , de Ramayanadansen worden opgevoerd.
Vandaag bezoeken we
Prambanam. Voor we naar de tempels trekken houden we halt bij een Cobra-bar. Hier kan je een bloedverse cocktail drinken. Met een schaar wordt de kop van de levende cobra afgesneden. Men vangt het bloed op in een glas. Het nog kloppend hart van de slang wordt eruit gehaald, versneden en eveneens bij het bloed gevoegd. Wat zoets erbij en klaar is het godendrankje dat zowaar voor alles aangeprezen wordt. Gezondheid !
         SULAWESI
De rit naar Udjung Pandang en de luchthaven is dezelfde als bij de heenreis lang en monotoon . 's Avonds geraken we enkele reisgezellen kwijt. Enkelen vertrekken naar Borneo, anderen naar Jakarta . Wij trekken voor één nacht naar Bali , en dan morgenmiddag, doorvliegen naar Yogyakarta van waaruit we een stuk van Java gaan ( her)ontdekken.
De Toraja zijn echt en bijzonder volk met een bijzondere cultuur. Hun dorpen zijn gewoon fascinerend door hun architectuur en structuur. Meestal bestaat een dorp uit een rij Tongkonan huizen met een open plein ervoor. Aan de overkant staat dan ,tegenover elk huis,  een rijstschuur ,opgetrokken in dezelfde stijl en vorm. Typisch is het aanbrengen van de buffelhorens aan de voorzijde van de Tongkonan. Het geeft de belangrijkheid van de bewoners weer en stemt overeen met het aantal dieren dat zal geofferd worden bij een overlijden.
De Toraja telen rijst , koffie en kruidnagels. Het commercieel centrum van Tana Toraja is de districthoofdstad Rantepao waar de markt een bezienwaardigheid op zich is. Bij ons bezoek krijgen we er nog een verrassing bovenop .Na de markt is er een heuse bakfietsenkoers. Een soort wielercriterium op z'n Toraja. Vlaanderen is even weer wat dichterbij .
Het gaat vlotter dan een kwarteeuw geleden. Na drie vluchten en één nacht Udjung Pandang , havenstad aan de Zuidkust van Sulawesi , moeten we nog een dag rijden tot we in Tana Toraja aankomen. Hoog in de bergen verscholen ligt Novotel (Toraja Heritage). Prachtig complex met bungalows opgetrokken in de stijl van de Tongkonan huizen , en  verspreid over verschillende niveaus. Naar de receptie en het restaurant is het wel serieus klimmen.
De
Toraja zijn bergbewoners uit Zuidwest - en Midden Sulawesi . Ze leven verdeeld over 65 dorpen tussen Makale en Rantepao (de hoofdstad van Tana Toraja).Volgens de overlevering zouden ze 3500 jaar geleden, tijdens een storm , met acht lembangs (prauwen) uit het denkbeeldige Pongko (vermoedelijk Vietnam ) in Sulawesi zijn beland. Vandaar dat hun typische huizen , de Tongkonan, de vorm hebben van een boot. Oorspronkelijk anemisten, werden de Toraja vorige eeuw bekeerd tot het christendom . Toch hebben ze de meeste van hun tradities behouden. De Toraja leven in verschillende klassen gaande van adel tot slaven. Dit onderscheid uit zich tijden hun ceremonien.
KAART
REIZEN
1999
Route : Brussel - Singapore - Udjung Pandang - Toraja - Udjung Pandang - Denpassar -Yogyakarta - Denpassar - Lombok - Denpassar -                 Singapore - Brussel
INDONESIE