1976
naar fotogalerij (dia's Etienne Van Enis)
VERVOLG
Kowloon Shopping area
Ook in Hong Kong zijn onze dagen te gauw voorbijgevlogen. Een dreigende tyfoon stevent af op Hong Kong en zorgt er voor dat we voortijdig weg moeten om aan het ergste te ontsnappen . We zien nog hoe deuren en ramen dichtgetimmerd worden en volgen met argusogen het oog van de storm dat zeer snel op ons afkomt. Een laatste pint in "Joe's Bar " is ons echter niet meer gegund . We worden uit de bar weggehaald en per taxi in allerijl naar de luchthaven gebracht. Onze bagage en de rest van het gezelschap zijn dan reeds aan boord .  Op de termac valt de regen met bakken uit de lucht en bliksemt het overal. Deuren dicht en … takeoff !    
Het meest fascinerende van Hong Kong en Kowloon is wel het commerciële centrum . Met zijn kleurrijke en ontelbare reclameborden ,vol Chinese opschriften en advertenties , is Kowloon’s  shopping area uitgegroeid tot een der grootste handelscentra ter wereld.  Hier is ongeveer alles te koop.  Het is er bovendien taksvrij. Vooral ’s avonds wordt alles nog indrukwekkender en omgetoverd tot een feëriek geheel .
Aberdeen is het grootste vissersdorp van de groep eilanden. Ruim 20000 mensen leven hier op het water in jonken en sampans. Hun vaartuigen doen zowel dienst als woning en als werktuig. Denk maar niet dat deze lui arm zijn. Integendeel, zij varen vrijuit , zonder locensies of taksen te betalen, door de Britse, Chinese en Portugese wateren rond Macao. Bovendien laten ze zich liefst cash betalen in goud ! Wanneer de kinderen hier bedelen, dan is het eerder voor de folklore dan uit behoefte. Dit volkje vormt een eigen gemeenschap en leunt niet graag aan bij de vastelandsbevolking.
Repulse Bay werd genaamd naar een Brits oorlogschip en is uitgegroeid tot de badplaats van Hong Kong. De huurprijzen zijn in heel  de archipel zeer duur . Huurprijs voor een bescheiden appartementje aan de baai loopt hier al gauw op tot 200.000 BF per maand !
KamTin
Lok Ma Chau
landen op Kai Tak
Park Hotel
Vanuit ons centraal gelegen Park Hotel in Kowloon gaan we de bijzonderste plekken ontdekken.  Het begint met de New Territories tour . Kam Tin is een door hoge muren afgesloten stadje dat sinds meer dan twee eeuwen bewoond wordt door leden van de Tang-familie. Via deze nederzetting rijden we tot aan het grensdorp Lok Ma Chau. Hier vormt de rivier Sheng Sui de natuurlijke grens met de Volksrepubliek. Plek van waar je een mooi zicht krijgt over de , door felle moessonregens , verzopen rijstvelden van China. Aan de zwaar bewapende grenspost is duidelijk te merken dat aan de overkant een totaal andere wereld ligt.
De naam , afgeleid van Hung Kong , betekent fameuze haven in het chinees.  Oorspronkelijk was het dus een aanlegplaats nabij Aberdeen waar zeeschepen vers drinkwater konden opdoen uit een nabijgelegen bron. Kowloon is dan weer de chinese naam voor negen draken. Acht honderd jaar geleden telde keizer Ping daar acht heuvels. Het bijgeloof wou dat elke heuvel een draak herbergde. Ping’s eerste minister telde echter negen draken vermits een ander bijgeloof beweerde dat keizers zelf draken zijn. Vandaar de naam.
Het mierennest Hong Kong was midden de negentiende eeuw een belangrijk verdeelcentrum voor de Britse goederen naar China. De zeeschepen konden de smalle Pearl rivier opvaren tot in deze fameuze haven waar de goederen dan werd overgeladen op jonken die dieper China binnenvaarden . Toen China destijds de Britse opiumstocks aansloeg om de eigen teelt te beschermen tegenover de uit India ingevoerde opium , ontstond de opiumoorlog. Daar wisten de Britten het vrije bezit van de Hong Kong eilanden af te dwingen . In 1898 stond China ook de New Territories af voor de duur van 99 jaar. Dus in 1997 zou gans dit gebied terug naar China gaan.
De massale vlucht uit Canton en Shangai na de laatste wereldoorlog , deels omwille de devaluatie van de nationalistische munt en deels uit vrees voor het communisme, introduceerde de textielnijverheid in Hong Kong. Industrie welke deze kolonie definitief op commerciële wereldkaart zette.
We zijn bijna aan het keerpunt van onze reis . Hiervoor moeten we eerst nog bijna vijf uur vliegen tot Hong Kong, de Britse kroonkolonie van 404 vierkante mijlen die bestaat uit : Hong Kong island , Kowloon en de New Territories . Er wonen ongeveer 4.300.000 mensen . De landing op Kai-Tak is een der spectaculairste die je kan meemaken. Hier scheer je eerst over de bergtoppen om dan in steile duikvlucht tussen de wolkenkrabbers en appartementsgebouwen neer te strijken op een vrij korte landingsbaan omringd door water.
FOTOS
REIZEN
HOME
HONG KONG
KAART