terug naar California
                    Iao Needle
Pali Lookout
  Laie : Polynesian Cultural Center
Pearl Harbor : MSS Arizona Memorial
Het landschap van Maui wordt echt gedomineerd door deze grote berg aan de ene kant en de West Maui Mountains aan de andere kant. Hoog in deze laatste ligt het prachtige Iao Valley State Park met de opmerkelijke " needle " . (de naald)
Ook hier in het binnenland talrijke valleien vol met plantages van ananas en suikerriet. Zij worden geŽxploiteerd door de
paniolos , zeg maar de hawaiiaanse cowboys , die er hun ranches hebben. 
De twee laatste volle dagen zijn ook hier weer te snel voorbijgevlogen. Van aan het hotel
Napili Sunset Beach Front kijken we op het naburige eiland Molokai. Inderdaad , dat van Pater Damiaan. Het ligt zo voor het grijpen maar we zijn reeds meer dan drie weken van huis weg. Dus ...


ALOHA (welkom,vaarwel) en MAHALO (dank u)
Hawaii.

Je bent mooi, maar niet de mooiste !
Er resten ons nog drie dagen. Op een halfuur vliegen bereiken we het tweede eiland van de archipel : Maui , eiland van de valleien ! Het werd gevormd door de samensmelting van twee vulkanen. In tegenstelling tot Oahu vind je hier rust en een zeer uitbundig natuurschoon. In een sprookjesachtig berglandschap wordt de unieke flora afgewisseld door talrijke watervallen, steile rotskusten en lange witte zandstranden. Is dit dan het paradijs ? Misschien, ware het niet dat het tijdens ons al zo korte verblijf  het net iets te veel  regende om daarover te mogen oordelen. Toch was het genieten van enkele echt schitterende tochten zoals de bochtige weg langs de groene noordkust richting Hana en de  de Haleakala krater, de hoogste slapende krater ter wereld ! 
MAUI
volkeren. Langsheen de 27 lagunes werden 7 dorpen gebouwd . Hier kan men genieten van de folklore, de hula en de muziek uit Tahiti , Tonga, Samoa , Fidji , de Marquesas en Hawaii zelf. Meteen weten we ook waar de eindscene uit Elvis'  "Blue Hawaii " gedraaid werd. Toch wel een must !
Al bij al is Oahu net iets te toeristisch om als paradijs bestempeld te worden . Andere eilanden hebben qua natuur wellicht iets meer te bieden. Dat hopen we toch.
Oahu is uiteraard meer dan Honolulu en de stranden. Het noordwestelijk deel wordt gebruikt voor de landbouw: voornamelijk voor de teelt van suikerriet en ananas. Het grootste gedeelte is landelijk en telt bezienswaardigheden en prachtige parken. Helemaal in het noorden in Laie ligt het Polynesisch Cultureel Centrum. Hier krijg je een goede kijk op het leven van de Polynesische
De beste manier om Oahu te verkennen is uiteraard de huurauto. In een mum ben je weg uit de drukte van Honolulu en Waikiki . Via de oostelijke kustlijn langs fijne witte zandstranden tot Makepuu Lighthouse en vervolgens via Lanikai en Kailua tot Kaneohe Bay waar we verwacht worden voor een familiebezoek. Hier woont immers mijn nicht en haar gezinnetje. Het is genieten van de gastvrijheid !  Bij de terugrit krijgen we de tip mee om via de Pali highway te rijden en zeker halt te houden bij de Pali Lookout . Dat doen we uiteraard en krijgen er een prachtig uitzicht over Honolulu en Waikiki Beach. En dan terug naar onze stek Intercontinental Hotel.
's Avonds is het even stappen op Waikiki's hoofdstraat , de
Kalakaua avenue. De vele luxueuse bars wedijveren met elkaar om de mooiste verlichting en de grootste bloementuilen. Hier dan maar even genieten van een paar typische cocktails als de 'Blue Hawaiian' of the 'Mai Tai'. Lekker, dat wel ! Maar wij die dachten hier hula -danseresjes te zien komen bedrogen uit. Wel oppervlakkige cowgirls in denim hotpants bij de vleet. Weer een stukgeslagen droom !
Waikiki is de hotelwijk aan de al even beroemde beach. Deze 4 km lange strook bestaat uit een reeks lagunes met aan het einde de gedoofde vulkaan Diamond Head . Waikiki is uiteraard het centrum voor de shows, de superdeluxe hotels , boetieks en het spetterende uitgangsleven. Oahu is van de  hawaiiaanse eilanden, de derde in grootte , 71 km lang en 48 km breed en heeft een kustlijn van 366 km. Geen wonder dat het een must geworden is voor zonnekloppers en strandtoerisme. De metershoge golven (11m) aan de noordelijke stranden van Mauna Lahilahi Beach en vooral nabij  Sunset Beach Park zijn de wereldberoemde surfstranden waar elk jaar in de winter de beste surfers ter wereld elkaar bekampen. Toch blijft Honolulu vooral bekend om zijn marinebasis Pearl Harbor. Het Arizona Memorial herinnert aan die vroege ochtend van 7 december 1941 toen honderden japanse vliegtuigen uit het niets opdoken en er de Amerikaanse vloot grotendeels vernietigden. Meteen waren de Verenigde Staten betrokken bij de tweede wereldoorlog. Een historische plek van bezinning enkele meters boven de wrakstukken van het gezonken slagschip waarbij ruim 1200 mariniers sneuvelden. En zeggen dat Honolulu eigenlijk "beschermde haven " betekent !
Wie heeft er al eens niet gedroomd van het land van Hawaii , het land van de wuivende meisjes .... en de palmbomen ? De verwachtingen lagen dus behoorlijk hoog toen we, na twee weken CaliforniŽ en vijf en een half uur vliegen, neerstreken in Honolulu . En jawel hoor.  De plaatselijke schone- met - lei (bloemenkrans) is er om je persoonlijk te verwelkomen in het aardsparadijs . Weliswaar in de prijs inbegrepen , maar toch ! Naarmate we de hoofdstad naderen komt de ontnuchtering. Wat volgens de amerikanen een paradijs zou moeten zijn is een' muur van wolkenkrabbers' aan een van de  mooiste kuststroken ooit . Welcome to Waikiki Beach ! Natuurlijk is het een fraai strand met palmbomen in een uiterst aangenaam klimaat, maar met een beetje meer oog voor het milieu had men hier heel wat leukers kunnen neerplanten . Nu , onze kust is ook geen toonbeeld van smaak !
OAHU
FOTOS
REIZEN
HOME
Aloha from
    Hawaii
KAART
1981
joomla visitor