video's
Foto's
Kaart
Reizen
Home
naar de fotogalerij
Kwam je dit land vrij gemakkelijk binnen dan verloopt de uitgaande controle veel stroever. De soms overdreven veiligheidschecks , de herhaaldelijke interviews , verhoren en weer andere vragenlijsten ervaren we toch als onaangenaam. Bij een tussenstop in Paphos op Cyprus volgt weer een grondige controle van alle handbagage.

Nu, we kwamen uit Israel ! 


Shalom  !
In het hotel worden we uitgenodigd op een drink ter gelegenheid van de ‘Shebat ‘. Het is vrijdag en zonsondergang en dan begint voor de joden de sabbat of rustdag die duurt tot zonsondergang op zaterdag. Tijdens die periode mag er niet gewerkt worden en mogen er , strikt godsdienstig , geen maaltijden meer bereid worden. De moderne jood en vooral de jeugd liggen daar al lang niet meer van wakker. Voor hen is het doodgewoon genieten van de rustdag en het weekend. De soldaatjes mogen met permissie, maar moeten ten allen tijde hun geweer bijhebben. Dat is wel even wennen als je de fuifbeesten bezig ziet mét lief , pint en geweer. Het enige wat niet werkte op sabbat : de grote koffiemachine in het hotel. Voor de rest was bijna alles, zelfs de winkels toch open !
Ook vandaag weer dezelfde richting uit. We vaarden er al voorbij maar nu bezoeken we het Onderwater observatorium op Coral Beach. Dit komplex bestaat uit een viertal reuzentanks waar je ongehinderd haaien, schildpadden en andere zeecreaturen kan gadeslaan. Centraal het observatorium zelf dat tot zes meter onder het waterpeil reikt en waarvan de glazen wanden vensters zijn op de pracht van het koraalrif en al wat er leeft. Je zit er middenin en je kan je er naar hartelust vergapen aan pijlstaartroggen , reuzenschildpadden , haaien en honderden soorten kleurrijke vissen , sponzen en koralen. Een totaalspektakel waar je toch een tijdje zoet mee bent. Alsof dit alles nog niet volstaat  kan je ook nog eens in een echte duikboot . Hij is kanariegeel , van Belgische makelij en draagt de naam Antwerpen ! Al bij al is Coral Beach een must voor wie naar Eilat reist. Enkele kilometer op de weg terug bevindt zich een ander gewaardeerde attractie:  Dolphin Reef . Bijzonder is dat de dolfijnen je daar de kans geven met ze mee te zwemmen , een ervaring voor het leven. Het bijhorende strand is terecht een van de hotspots hier.
Curieus als we zijn moesten we ook eens een kijkje gaan nemen in het buurland Egypte. We nemen hiervoor de lijnbus richting Taba in het zuiden. En dan de grens over. Het had nogal wat voeten in de aarde om uit te leggen wat we zochten ginder . Wie gaat er nu in shorts en te voet naar Egypte ?  Na heel wat schrijfwerk lukte het toch en mochten we door. Het nabijgelegen Taba Hilton is een luxe resort dat best mag gezien worden. Unieke ligging in een enig decor. Een oase van rust . Hier zeker een hele poos genoten van de tropische plantentuin en het terras met uitzicht op de baai. Voldaan terug naar de grenspost. Weer deden ze moeilijk. Waarom terug naar Eilat ? Hier in Egypte is het toch veel beter en goedkoper , nietwaar ? Ze houden ons wat aan het lijntje maar moeten ons uiteindelijk laten gaan . We beloven volgende keer voor Egypte te boeken. Vrede tussen Israel en Egypte , ja maar ….  ! ’s Avonds in het openluchtrestaurant toch ferm gelachen met die Egyptenaren  in hun  zwart wollen winteruniform en hoe gewichtig ze wel konden doen. Wij dineren hier in shirt met korte mouwen.
Best leuk sfeertje en veel moois op straat . Die joodse meisjes mogen er zijn. Toch wat anders dan dat wat we doorgaans in het Antwerpse diamantenkwartier gewoon zijn. Dus maar een terrasje doen en daarna een hartig hapje eten. Aan prima restaurants geen gebrek hier. Wij , Bourgondiêrs , konden niet weerstaan aan de gebakken ganzenlever van La Brasserie , het french-cuisine restaurant van het King Salomon Hotel. Een aanrader !
Eerst gaat het richting Jordaanse grens. Je hoeft je niet af te vragen waar die ligt want meteen krijg je een militaire patrouilleboot te zien die duidelijk maakt tot waar je kan varen.  Van hieruit varen we noodrwaarts de Golf in tot op een punt waar je vier landen kan waarnemen : Israel , Egypte, Jordanië en Saudi Arabië. Tijd nu om naar binnen te gaan en te genieten van de glazen bodem. Ook onder water is het spektakel weergaloos. Een rif vol felgekleurde koralen en een wemeling van vissen, de een al mooier dan de andere. Terugvaren doen we via de Egyptische grens. Zo komen we nabij het Underwater Observatorium. Hier moeten we beslist de komende dagen ook een kijkje komen nemen. Jammer dat de dagen zo kort zijn hier. Rond half vijf in de namiddag kleuren de bergen rood en een tiental minuten later is het donker. De avonden in Eilat zijn heel lang. Bij het invallen van de duisternis worden er allerhande kraampjes opgesteld langs het boulevard en de promenade. Beetje braderiesfeer met de verkoop van duizend en één spullen. Meteen ook een hoop kijklustigen op de wandel en de plaatselijke jeugd die present roept.
Op onze tocht zien we een groep leerlingen eveneens op ontdekkingstocht. Eén van de  leerlingen draagt een automatisch geweer. Zo gaat dat hier. Per klas is er één gewapende leerling, voor het geval dat… !  Wanneer de canyon al zijn geheimen heeft prijsgegeven en we door spelonken en kloven hebben gekropen moeten we langs steile wanden de hele weg terug naar boven tot bij de jeeps. Dit werd puffen en blazen en tientallen keren sterven.
Op onze terugweg brengen we nog een kort bezoek aan een
kibbutz en een birdwatch centre aan het noordelijk strand van Eilat. Het betreft een gemeenschappelijk vrijwilligers project voor het instandhouden, observeren en beschermen van vogelsoorten. 
Van uit de lift van het hotel kan je bijna direct het strand op en de zee in. Da’s voor later. Eerst even proeven van de woestijn in de omgeving. Dagelijks kan je vanuit Eilat een of meerdere jeeptours maken. Wij kozen voor een rit in de Negev woestijn , zowat 30 km ten noorden . Negev betekent letterlijk ‘droog land in het zuiden’ . Langs goed geasfalteerde wegen rijden we vlakbij de grens met Egypte en de Sinai. Vele overblijfselen van de zesdaagse oorlog zijn er nog te zien. Iets waar je ook moet aan wennen in dit land is de bijna permanente aanwezigheid van zwaarbewapende militairen . Zelfs hier in dit desolaat woestijnlandschap komen ze  als het ware vanonder de grond ineens opdagen. We rijden naar een ravijn met uitgesleten rotsformaties en diepe kloven. Na enkele kilometers krijgen we eerst een uitleg over het ontstaan ervan en dalen dan te voet verder af. De tocht door de Red Canyon is ronduit indrukwekkend. En zeggen dat deze plek ooit zeebodem was ! De dorre bergen zijn opgebouwd uit lagen kalkzand afkomstig van schelpen. Dergelijke lagen zijn erg duidelijk in overvloed te zien in de meest fantastische vormen en kleuren.
namen als King Salomon of Hilton Queen of Sheba , Eilat Princess of Royal Beach , vol chique boetiks en een hoop restaurants waar culinaire hoogtepunten te beleven vallen. Het merendeel van toeristen komt uit eigen land , mensen die hier in het zuiden vooral hun weekends komen doorbrengen en of enkele dagen wat veiliger oorden opzoeken in hun land waar conflicten de arabische wereld niet vreemd zijn. Dit maar om te verduidelijken dat Eilat niet goedkoop is, maar het is dan ook het Las Vegas aan de zee , zoals de inwoners ervan het zelf wel eens noemen . De luchthaven ( enkel binnenlandse vluchten) van Eilat ligt vlak achter de hotels , middenin de stad. Uit Tel Aviv ben je hier op 50 minuten !
Meer dan een vakantiebestemming , is Eilat vooral een paradijs voor duikers .Op deze gezegende plek schijnt de zon 360 dagen per jaar. De gemiddelde temperatuur daalt zelden onder de 22° C en, al hoewel er in de zomer pieken voorkomen van boven de 40 °C , is zelfs dan het klimaat nog verdraagzaam dankzij een zeer lage vochtigheidsgraad. Het zeewater heeft constant 25°C  en is zo uitzonderlijk helder dat men er zomer en winter kan genieten van de riffen en het zeer gevarieerde zeeleven. 
Eilat is het meest zuidelijke punt van Israel, aan de kust van de Rode Zee. Dit drielandenpunt ligt aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee aan een prachtige natuurlijke inham en omringd door hoge bergketens. Enerzijds die van de Sinai in Egypte, anderzijds die van de Negev in Jordanië. Dit is een vakantieparadijs en sommigen noemen het wel eens de Rode Zee Riviera . Omtrent zijn geschiedenis  bestaan meerdere versies. Feit is dat Eilat duizenden jaren oud is en zich situeerde daar  waar nu Akaba ligt. Mozes zou hier nog rondgelopen hebben. Koning Salomon zou in deze omgeving en vloot gebouwd hebben en er de Koningin van Sheba ontvangen hebben. Ook hier vochten de kruisvaarders en later ook de Turken. Sinds 1949 hoort Eilat bij Israel en deze doorgang tot de Rode Zee was zelfs de aanleiding tot de zesdaagse oorlog.
In minder dan vijf uur vlieg je van de winter naar de zomer. In de vroege morgen over de besneeuwde alpen, dan  het middellandse zeegebied over , om tenslotte langs de kustlijn van Libanon via Haifa en Tel Aviv ,  de luchthaven van Ovda  in het uiterste puntje van Israel te bereiken. Oorspronkelijk een militaire luchthaven maar door de groei van het internationale toerisme , nu een vaste vakantiebestemming voor buitenlandse chartervluchten , waaronder Sobelair. Bij het binnenkomen van Israel zeer zware controles verwacht maar het valt best mee en verloopt vrij vlot. Van hieruit is het een halfuur rijden tot aan het hotel. Wij kozen voor het Radisson Moriah Hotel (nu Leonardo Plaza Hotel ) direct aan het strand.
RouteBrussel - Ovda - Eilat - Ovda - Paphos - Brussel
ISRAEL 1998
EILAT
's Avonds voor zonsondergang kleuren de omringende bergen rood en krijgt deze stad een unieke sfeer . Tijd voor het bruisende nachtleven .Geen wonder dat Eilat een toeristische explosie tegemoet gaat. Hier staan de meeste luxueuze’s hotels met klinkende
Even voorbij het Radisson hotel ligt het haventje van waaruit je boottochten kan maken in de golf van Akaba. We opteren voor een glassbottomed boat  , zo krijgen we ook nog iets te zien van het onderwaterleven .