Route  : Brussel - Varadero - Havana- Trinidad - Camaguey - Santiago de Cuba - Varadero - Puerto Plata - Brussel           
Vanuit Trinidad verkennen we ook de "Valle de los Ingenios " (De vallei van de suikermolens). Op het landgoed van de familie Iznaga staat een 45 meter hoge toren van waaruit de opzichters de slaven konden observeren. De suikermolen , door mensenkracht aangedreven, werkt nu nog uitsluitend voor toeristen. Als je bedenkt dat de hele vallei vol stond met zulke molens en landhuizen ,dan begrijp je hoe voortvarend de suikerhaven Trinidad ooit moet geweest zijn. Rijkdom  die is verloren gegaan aan , eerst Cienfuegos, later Havana.
De volgende etappe brengt ons tot
Camaguey, hoofdstad van de grootste provincie op Cuba. Deze oudkoloniale stad ,vol bochten en zijstraten, kan je beter vanuit het Gran Hotel te voet of per koets gaan verkennen. Veel kerken en statige koloniale gebouwen. Alles samen wel 10.000 gebouwen van historische waarde. De Bijzonderste rond Parque Agramonte met zijn cathedral en Plaza de los Trabaljores met de Iglesia de la Merced. Het schoonste plein echter is Plaza San Juan de Dios met zijn pastelkleurige kerk , zijn ziekenhuis met oosterse gevel, en zijn verzorgde koloniale éénverdiepswoningen .
Rond de Plaza de Armas, zijn vele gezellige restaurantjes  en elk heeft er zijn salsa combo. Wij gingen net van ons visgerecht proeven wanneer nerveus doende politiemensen alle muziek laten ophouden. Bevel dat meteen wordt opgevolgd. Er is hoog bezoek: om de hoek verschijnen ,te voet , hogere militairen die een rondleiding geven aan de ex minister Buitenldse Zaken URSS Shevarnadze. Eenmaal de delegatie voorbijgewandeld is, hervat het leven. Dat hebben we dus ook weer gehad. Hier wat verder begint El Malecon. Een zeven kilometer lang boulevard langs de kust , afgeboord door hoge, vervallen huizen. Aan de waterkant slaan de golven vaak over de promenade. Dit is de plek waar de Havanezen 's avonds bijeentroepen en zich amuseren.
naar het fotoalbum
echter de productie voort met hetzelfde recept en onder de naam Havana Club , nog steeds de meest geschonken .

Voor onze laatste dag in het uiterste zuiden trekken we per taxi naar
Guantanamo en de mooie lagunes in de omgeving. Een  jonge student is onze gids. Ver van de stad op een rustig terras vertelt hij vrijuit over zijn Cuba . Niet meteen het fraaiste beeld. Niet het socialistische paradijs zoals Castro het de wereld voorhoudt. Eerder de agonie van een failliete natie en een regime waar jongeren van af willen. Velen willen hier weg maar kunnen niet. En zeggen dat Florida amper 200 km hier vandaan is.
Enkele dagen later genieten we van het witte strand en het kristalheldere water van
Varadero. Rhum , zon en salsa ! ( Hotel Iberostar Barlovento )


Commandante Ché, wat met dit mooie land, na Fidel ?
Hasta la victoria siempre .
Santiago is ook de tweede haven van het land gelegen in een prachtige natuurlijke
baai. In vroegere tijden werd deze benijdenswaardige haven beveiligd door het imponerende
Castillo El Morro, waarvan de hoogste verdieping wel 60 meter boven, en 250 treden hoger, dan de hoofdingang ligt.  Beneden nabij de haven ligt het
Cimeterio Sta Ifigenia , laatste rustplaats van vele beroemdheden. Hier staat het Mausoleum van vrijheidsapostel en dichter José Marti , ons  beter bekend als auteur van het lied " Guantanamera ". Het plein voor de kathedraal is ook hier de gezelligste
plek van de stad. Op de hoek staat, prachtig gerestaureerd, het Casa Grande Hotel, opgetrokken in pure koloniale stijl met een enorm overdekt terras van waarop je gans het kerkplein kan overschouwen . Logeren doen we in
Hotel San Juan en Hotel Bucanero(*)

We brengen nog een bezoekje aan het
Bacardi rhum - museum . De wereldberoemde rhumfabriek werd oorspronkelijk door Facundo Bacardi in 1838 in Santiago opgericht. De schatrijke  Barcardi 's zouden later door de revolutie vluchten naar Puerto Rico. Ze namen het Bacardi patent mee. Fidel Castro zette 
Santiago is in alle opzichten anders dan de andere steden van Cuba. Vooral zwarter. Die Afrikaanse roots zijn hier het duidelijkst aanwezig. Die kultuur werd van hier uitgedragen over het ganse land tot Havana . Lange tijd was Santiago de hoofstad van dit eiland. Status die het later zou afstaan aan Havana, iets waarmee de Bayanezen  het nog steeds moeilijk hebben.
Vandaag rijden we richting Santiago . Onderweg houden we een stop in Bayamo aan de voet van de Sierra Maestra. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog één van de belangrijkste strijdtonelen en, onder Manuel de Cèspedes, zetel van de regering van de jonge republiek. In La Bayanero , een soort folkloremuseum, krijgen we een demonstratie te zien van hun Bayaanse dansen, eigenlijk niets minder was dan de voorloper van de Salsa.
Santiago de Cuba is het warmste deel van Cuba. Niet alleen het klimaat is er tropischer, ook het temperament. De tweede stad van Cuba was ooit het centrum van de plantage-economie en de slavenhandel, en wordt ook wel eens de wieg van de revolutie genoemd. Hier in de omliggende Sierra Maestra, het bijna ondoordringbaar oerwoud, vonden de guerillastrijders een ideale schuilplaats . In Granjita Siboney , een oude kippenboerderij, werden de plannen gesmeed om de Moncada-kazerne in Santiago aan te vallen. Meteen het begin van de revolutie , die uiteindelijk zou leiden tot de val van dictator Batista.
Vergane glorie weliswaar, maar naar ons gevoel, op oud-Havana  na, de mooiste koloniale stad op Cuba ! Na een lange wandeling  is een typische cocktail welkom in "La Canchachara " , de rendez-vous plek der toeristen. Toevallig is het kermis in Trinidad . Och arme, die molentjes en andere attracties. Armoede alom, maar weer die eeuwige glimlach toch. Bijzonder ook de aanwezigheid van veel ruiters, die net iets teveel drinken. Tiens, waar hebben we dat nog gezien als Ronsenaar ?
We beginnen onze grote rondrit richting Zuid-Oosten en Cienfuegos. Nabij de kust in de mangroves bezoeken we in Guamà de krokodillen farm. Per boot varen we verder de Laguna di Tésoro (schattenmeer) op ,tussen bamboe en biezen. In Guamà is een indianendorp gereconstrueerd en leert ons over de levensstijl van de Tainos, de oorspronkelijke bewoners van Cuba.
We rijden rond de drukke havenstad Cienfuegos en bereiken 90 km verder de oud koloniale stad
Trinidad. Hotel Las Cuevas ligt zo'n 6 km buiten de stad bovenop een heuvel van waaruit je mooi zicht hebt over de hoofdstad uit de gouden eeuw van de suikerbaronnen. Deze aristocraten, de Cantero's, de Iznaga's en de Trujillo's hebben zich gevestigd rond de Plaza Mayor in grote huizen met hoge houten deuren, tralievensters en op zuilen steunende balcons. De oude binnenstad werd nagenoeg volledig gerestaureerd en door de Unesco in 1988 uitgeroepen tot werelderfgoed. Terecht !  
In Calle Obispo , de drukste winkelstraat van oud Havana, zijn er zelfs boetieks waar je uitsluitend met dollars kan betalen en waar ze alles hebben. In de gewone winkels ligt meestal niet te veel. Revolutionair niet ! In dezelfde straat , een hotelletje waar Hemingway verbleef in 1930.  Merkwaardig in Havana als hoofdstad: er rijden, buiten taxis en openbaar vervoer, nauwelijks auto's en wat er rijdt dateert uit de jaren vijftig. De liefhebbers van oldtimers geraken er niet op uitgekeken. In alle kleuren en modellen vind je ze hier. De "camel ", een busachtig gevaarte , voortgetrokken door een kamion, doet dienst als openbaar vervoer . Die zitten meestal afgeladen vol. (150 man)  Een bezienswaardigheid. 's Avonds is het vrij donker in Havana . Bij gebrek aan geld zal je hier ook geen neonreclames zien, net als toen. De straatlantaarns zijn ook meestal stuk. Toch is deze stad, in vergelijking met andere hoofdsteden, best veilig.
Als beroepsgids breng je de gasten van Hotel Palco meteen naar het Plein van de Revolutie . Dit tot glorie van Fidel en Ché, voor eeuwig helden des volks . Als er geen halfmiljoen mensen op staan, lijkt dat plein veel te groot voor zo'n klein land. Ché, de verheerlijking zelve, waakt . Hasta la Victoria siempre !
De revolutie is al een tijdje gestreden en dat is te merken in het oude
Havana. Het Capitolio, Gran Teatro, Hotel Nacional, en enkele andere palaces  getuigen nog wel van de vervlogen glorie, maar de meeste huizen staan er verkrot bij. De tijd is hier al tientallen jaren blijven stilstaan. Toch heeft Havana een bijzondere charme. Op de "Plaza de la Cathedral" een terrasje doen. Een "mojito " proeven in de " Bodeguito del Medio ", Hemingway achterna . Snuisteren in duizend en één boeken over de revolutie op de " Plaza de Armas", het heeft allemaal iets. Havana leeft ! Overal klinkt muziek en zijn er vriendelijke mensen. Ook al moeten ze een uur in de rij staan voor een ijsje, glimlach troef ! Als toerist wordt je hier in de watten gelegd. Toerisme is, sedert het wegvallen van de USSR-steun , de grootste bron van inkomsten geworden. Fidel heeft iets tegen de Verenigde Staten, maar niets tegen de dollar , zo te zien.
FOTOS
REIZEN
HOME
CUBA 2000
KAART
 
* Hotel Bucanero na doortocht orkaan Sandy - ©marvejohn.ca