Avianca Boeing 747 waarmee we naar zuidamerika vlogen crasht op 27/11/1983 nabij Madrid : 181 doden,11 overlevenden.
FOTOS
REIZEN
HOME
Het is onze laatste avond in Zuid-Amerika . We willen ook een Bogota by night zien. Niet echt aan te bevelen. We bezoeken een paar clubs in het centrum maar kiezen dan toch maar voor veiligheid in de bar van het hotel. Er waren te veel lui met revolvers op pad en dat zijn we niet gewoon. Echt veilig is Bogota niet !

Het is een lange terugreis geworden . Zeker wanneer we in Madrid vernemen dat door een actie van de Franse luchtverkeersleiders we moeten uitwijken over Milaan naar Frankfurt. Daar weer afwachten om dan uiteindelijk in eerste klas terug te vliegen naar Parijs om ons bagage op te halen. Inmiddels is het nacht geworden en kunnen we toch nog naar Brussel…. Met de bus !

Nu ja , Zuid-Amerika ligt niet bij de deur.
Een van de hoogtepunten hier is het bezoek aan het Museo del Oro, een privé-verzameling van de Banco de Republica. De goudsmeedkunst bereikte zijn hoogste graad van volmaaktheid in het pré-Colombiaanse tijdperk. Het is dan ook fout te denken dat de indianen primitieve barbaren waren. De delicatesse van de Taironas , de sterkte van de Tumacos en de soms agressieve plechtigheid van de Quimbayas vind je  terug in de hier tentoongestelde kunstwerken. En zeggen dat deze rijke cultuur werd uitgeroeid onder het mom van de beschaving en de  christianisatie . Of was het de goudkoorts die oorzaak was van al de barbaarse veroveringen en plunderingen. Zocht men niet naar de El Dorado, de in de legende getreden indianenchef die zich met goudstof liet bestuiven , en op een vlot over een meer voer waarbij hij ontelbare schatten, goud en edelstenen, ten offer schonk aan de goden door ze in het water te laten verdwijnen. Nog steeds zoeken archeologen, wetenschappers en goudzoekers naar de El Dorado.
Aan de voet van berg, daar waar het oudste gedeelte van de stad zich bevindt ,  staat de Quinta de Bolivar. Dit is een weelderige villa uit 1793 die in 1820 uit erkentelijkheid voor bewezen diensten aan Simon Bolivar werd geschonken. Hier leefde hij slechts enkele maanden. Na een aanslag op zijn leven zou zijn minnares Manuela Saenz deze villa blijven bewonen. Heden ten dage is het een museum die een beeld schetst omtrent de luxe en het comfort ten tijde van de onafhankelijkheid
Fijne ceramiek en een ongeëvenaarde zilver en goudsmeedkunst zijn de nog tastbare erfenis van de Muisca indianen die hier op de hoogvlakten woonden tot de komst van de Conquistadores in 1537. Hier aan de voet van de Guadelupe en Monserrateberg vestigde Gonzalo Jimenez de Quezedo Santa Fé de Bacatà , de indiaanse naam voor pleisterplaats der koningen. Op 17 augustus 1819 heroverde de grote indianenbevrijder Simon Bolivar de stad op de Spanjaarden. Meteen werd Bogota  Capital de la Gran Colombia.
De top van
Monserrate bereiken we via een kabellift . Het is nog steeds een bedevaartsoord toegewijd aan de gevallen Christus . Er staat een kerk opgedragen aan El Senor Caïdo, aan wie vele mirakels worden toegeschreven. In de omgevende straatjes van Monseratte hebben venters en kunstenaars van alle slag hun intrek genomen in , de in koloniale stijl opgetrokken, woningen. Dit alles maakt van Monserrate een van de meest romantische plekjes van Bogota en zeker het bezoeken waard. Bovendien heeft men van op de top een prachtig panoramisch uitzicht over de grootstad Bogota.
De strip op Leticia-Tabatinga is net lang genoeg om een jet toe te laten er op te stijgen. We moeten even de adem inhouden als het toestel rakelings over de boomtoppen scheert. Het uitzicht over de machtigste stroom ter wereld en de enormiteit van het oerwoud is onvergetelijk. Een laatste opname maken voor de wolken ons het zicht ontnemen. Anderhalf uur later zijn we neergestreken in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Ze ligt op een hoogte van 2600 m boven de zeespiegel en telt 3500000 inwoners.
We nemen onze intrek in het Continental hotel. Na drie volle dagen en nachten in het broeierige Amazonegebied weet je een beetje luxe wel te appreciëren. In de badkamer beseffen we dat ons kleur , verkregen door de hoogtezon van Peru en Bolivia,  kompleet verdwenen is in het zwoele Leticia. Jammer, maar wij zijn nu eenmaal bleekneuzen. Dan maar eens lekker gaan eten en nog eentje drinken op
Plaza Bolivar zeker ?
COLOMBIA
ZUID AMERIKA  1978
KAART
joomla visitor