1976
naar fotogalerij (dia's Etienne Van Enis )
FOTOS
REIZEN
HOME
Een laatste keer heeft John door het helse verkeer van Bangkok geslalomd. Alvorens ook een laatste keer de nacht in te duiken laten we ons nog eens extra verwennen tijdens zoín beruchte Thaise massage. En toegegeven , het is me wat weer kleuter te zijn en een warm badje te krijgen van een lieve mama van zo'n jaar of twintig. Proper tot achter ons oren zijn we op stap gegaan.

Voor dat Oosters tapijtje dat Adrien zou meebrengen , was al lang geen bath meer over !
Op weg naar Ayuttaya ontdekken we een klein stadje Bah-Pa-In , zoín 60 km noordwaarts Bangkok. Hier bevindt zich de oude zomerresidentie van de koning. Dit paleis, dat tot de mooiste van het land mag gerekend worden, is duidelijk in Chinese bouwstijl opgetrokken. Niet verwonderlijk want het zijn de chinezen , die een groot deel van de bevolking uitmaken,  die dit paleis aan hun koningshuis schonken.
Niemand mag Bangkok bezoeken zonder het koninklijk paleis gezien te hebben. Wanneer men voor de muren van dit enorm complex staat ziet men enkel de vergulde koepels en spitse torens naast de glimmende hellende daken. Wie voorbij de bewaakte toegangspoort treedt staat verstomd van zoveel pracht en praal. Steile vergulde daken, glazuren kegels , gouden spitsen van tempels en porceleinen torens met ingelegd spiegelglas. Het is overdonderend. Het middelpunt van deze oosterse pracht is wel de tempel Wat Phra Kaew met zijn smaragden Boeddha . Het is de persoonlijke kapel van koning Boemibol. Ook koningin Sirikit , wiens naam schoonheid en grootheid betekent, heeft hier haar privť-paleis met 200 appartementen waarin de 100 mooiste thai-prinsesjes elke morgen jasmijn en orchideeŽn strooien, zodat de geest van de Oost-Aziatische monarchieŽn , die steeds steunden op sprookjesachtige en goddelijke luister, niet helemaal verdwenen is. Achter de muren van dit gouden bolwerk schuilt echter de miserie van de derde wereld en dat is heel wat minder idyllisch.
Ayutthaya werd in 1350 door koning Oetung gesticht en was 417 jaar lang de hoofdstad van Thailand. Na 33 koningen uit verschillende dynastieŽn werd ze door de Birmanen verwoest. Eerst verhuisde koning Taksin naar Thomburi maar het was uiteindelijk koning Tsakrin, stichter van de huidige dynastie, die Bangkok tot hoofdstad uitriep.  De imponerende gebouwen in Ayutthaya leveren het bewijs dat de stad tijdens de 14e eeuw een der meest welvarende van het Indo-Chinees schiereiland moet geweest zijn. Andere ruines vormen  nog steeds het voorwerp van archeologische opzoekingen . Niet onterecht noemt men de oude stad ook het Pompei van Zuid -Oost-AziŽ . 
We bereiken Nakorn Pathom en zijn fameuze Pathon Chťdi , de oudste en grootste boeddhistische tempel van Thailand. Het is op deze plaats dat Boeddha meer dan 150 jaar voor Christus zijn leer heeft gepredikt. Daardoor is deze plek uitgegroeid tot een der grootste heiligdommen van Zuid-Oost-AziŽ . Hier krijgen de bedelmonniken hun opleiding. In een van de vele dagobs of kapellen zien we hoe vrouwen offers brengen door het branden van wierookstokjes of door het schudden van houten staafjes.
Bij het verderzetten van onze rondrit bemerken we eenvoudige mensen die sjouwen met suikerriet. De rietstokken worden eerst geplet en daarna gekookt. Het stroopachtige residu dat aldus bekomen wordt is suiker. Rondom de kookoven is het natuurlijk ťťn gezoem en gegons door de duizenden muggen en andere insecten welke door de zoete walm worden aangetrokken.
John , onze taxivoerder , heeft ons naar de Chao Praya rivier gebracht. Hier is de aanlegplaats van waaruit we per sampan de zijkanalen of klongs gaan afvaren. Deze vaart naar de floating market staat met recht en rede in de reisgids in vetjes gedrukt. Als een veelkleurig decor schuiven palmbomen, bamboe , papaja en lianen voorbij. Hoe verder we varen hoe meer de zwerm sampans aangroeit. Slechts een nauwe vaargeul wordt vrijgelaten. Onze motorboot glijdt rakelings naast marktprauwen volgeladen met sappig,verleidelijk fruit en groenten, bestuurd door meisjes en vrouwen getooid met breedgerande zomerhoeden. Met onfeilbare zekerheid roeien ze hun vracht naar de drijvende markt van Damnoen Saduak. Een bont en lawaaierig spektakel dat zich , reeds een paar honderd jaar lang , elke dag  weer afspeelt . Typisch onsterfelijk Siam ! Wij beleefden deze blauwe symfonie nog intenser dan vorig jaar toen we hier voor het eerst waren. Het feit via de klongs naar hier te varen maakte het allemaal zo anders en vooral veel mooier .
Tijdens de vlucht van Hong Kong naar Bangkok kregen we de schrik van ons leven  . Ongeveer een half uur na het opstijgen begon het toestel van Thai Airways hevig te rammelen en te kraken . In volle tyfoon viel het plots met een doffe knal  een paar duizend meter naar beneden. De maaltijd was net geserveerd en alles vloog letterlijk door de cabine, stewardessen incluis ! Never again !
Vier uur later zijn we goed en wel in Bangkok en in ons hotel Chavalit (nu The Ambassador Hotel).
ís Avonds bouwen we een feestje om de schrik weg te spoelen. De overblijfselen van de tropische regenstorm hebben nu ook Thailand bereikt. Zo zitten we na een hevige plensbui met opgerolde broekspijpen op een barkruk aan de toog met onze schoenen in de hand. Alles is hier ondergelopen. Plezant wordt het pas als we, racend met elkaar , per tuk-tuk naar hotel terugkeren.
   BANGKOK
KAART